Барозу преизбран начело на ЕК

Барозу преизбран начело на ЕК

Европейският парламент преизбра в сряда Жозе Мануел Барозу за втори петгодишен мандат начело на Европейската комисия. Бившият португалски премиер беше подкрепен от 382 евродепутати, 219 гласуваха "против", а 117 се въздържаха. Общо 718 депутати участваха в днешното гласуване в Страсбург.

Съгласно действащия Договор от Ница Барозу се нуждаеше от обикновено мнозинство, за да бъде преизбран.

"Като председател на Комисията моята партия ще бъде Европа", заяви Барозу след преизбирането му. Той благодари за доверието, изразено от ЕП. "За мен това е силен сигнал, че ЕП одобрява програмата ми за ЕК през следващите пет години. Ще работя тясно с всички политически групи в парламента, които споделят моите виждания за развитието на Евросъюза", посочи Барозу.

Преизбирането на Барозу бе очаквано, след като през юни дясната ЕНП излезе победител на изборите за европарламент, а по-късно всички държави-членки застанаха зад него. Бившия консервативен премиер на Португалия получи подкрепата на дясноцентристките партии, които са мнозинство в Европейския парламент, и на португалските и испанските евродепутати от всички партии.

Изненадата дойде от българските социалисти в ЕП, които няколко часа преди гласуването обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Барозу за втори мандат, въпреки, че лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев декларира на няколко пъти подкрепата си за него. В съобщението на българските социалисти се посочва, че "след задълбочен анализ в рамките на парламентарната група", българските представители са решили да гласуват "въздържал се".

Мотивите за това решение били свързани със слабото сътрудничество в рамките на предишния мандат между групата на социалистите и Жозе Мануел Барозу, както и липсата на конкретни ангажименти по основните приоритети на европейските социалисти.

През април в рамките на срещата на върха "Природен газ за Европа" Станишев оцени диалога с председателя на ЕК като открит и конструктивен, изрази задоволство от сътрудничеството с него и подкрепа за следващ мандат на Барозу като председател на ЕК, защото "той е доказал, че работи за силен ЕС".

Против преизбирането на Барозу в сряда се обяви групата на "зелените" в ЕП. Нейният представител Даниел Кон-Бендит поиска да бъдат проверени електронните машини за гласуване, тъй като вчера при друго гласуване е имало проблеми. Проверката показа, че такива проблеми има с три от машините, които бяха отстранени.

Барозу ще има трудната задача заедно с 27-те държави да разпредели ресорите в бъдещата комисия. Всичко това ще стане на фона на очаквания референдум в Ирландия, от който зависи дали Лисабонският договор, реформиращ из основи Евросъюза, ще влезе в сила.

Ако това се случи, Барозу и държавите-членки, ще трябва да разпределят нови големи постове, като президент на съюза и външен министър. Затова мнозина предричат, че съставът на новата комисия може да стане ясен не по-рано от декември.

Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек призова да се подготви бързо списъкът с членовете на следващата Европейска комисия. "Имаме много работа в парламента, а комисарите трябва да бъдат изслушани в парламентарните комисии преди да бъдат гласувани. Това отнема време, затова побързайте", обърна се той към Жозе Мануел Барозу.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?