Барселона забрани да се откриват нови хотели в центъра на града

Барселона забрани да се откриват нови хотели в центъра на града

Кметството на Барселона, вторият по големина град в Испания, прие днес план за урбанизация, с който се забранява откриването на нови хотели в центъра, наситен с туристически обекти. Основната причина е, че много жители на Барселона бяха принудени да напуснат квартала си заради "натиска върху пазара за недвижими имоти, свързан с туризма", съобщава БТА.

Каталонската община, ръководена от кметицата от левицата Ада Колау, взе тази мярка, за да започне да регулира туризма, обяви отговарящата за туризма Жанет Санс, цитирана от АФП.
Град, който привлича туристи, не крие проблеми, стига това да не става във вреда на жителите му, каза Санс.

Преди да поеме управлението на този град през юни 2015 година, Ада Колау бе създала прочулата се платформа за борба срещу изгонването от домовете им на физически лица, затънали в дългове.

Барселона, чието население е 1,6 милиона души, "се пука по шевовете" от притока на туристи от цял свят". През 2016 година градът е посрещнал близо 30 милиона души, според общината.

В отделни квартали в центъра на Барселона има повече външни посетители от местните жители. Половината от предлагането на туристически обекти за настаняване е съсредоточено върху 17 на сто от територията на Барселона, според кметството.

През 2015 година бе замразено даването на хотелиерски лицензи.

Вчера асоциацията на хотелиерите, търговците и ресторантьорите заяви, че по този начин общината е решила за парализира сектора.

Споделяне

Още от Европа