Бърза ревизия ще отсява годните енергийни проекти

Бърза ревизия ще отсява годните енергийни проекти

Ревизия по възможно най-бързия начин на големите енергийни проекти АЕЦ “Белене“, “Южен поток“, “Бургас-Александруполис“ и др. предприема избраният в понеделник министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Това съобщи той пред журналисти след като прие поста от предшественика си Петър Димитров.

“За себе си имам някои срокове, в които трябва да стане проверката на тези проекти за тяхната целесъобразност, икономическа ефективност и законност, но не мога да се ангажирам с тях, тъй като в денонощието все пак може да се работи само 20 часа“, каза новият министър.

Той допълни, че ГЕРБ не приема и не отхвърля априори нито един проект и затова ще се направи ревизията, за да се прецени дали е необходимо да се продължават или трябва да се спрат проектите, които временно бяха замразени по настояване на Бойко Борисов преди избирането му за премиер.

Трайков не се ангажира каква ще е съдбата на АЕЦ “Белене“, която става все по-неясна в контекста на последните изявления на представители на ГЕРБ. По време на кампанията експерти на партията твърдяха, че проектът може да се реализира, но като частен и без да натоварва държавата. Сега вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков твърди, че е възможно и прекратяването му.

Към момента подготовката за изграждането на атомната централа струва на държавата близо 900 млн. лв. Миналата седмица от “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ), който управлява проекта, заявиха, че договорът с руския изпълнител “Атомстройекспорт“ има неустойки. Не е ясно как стои въпросът и с поръчките за оборудването, които вече са направени, както и с част от авансовите плащания, които са приведени.

Според Трайков засега структурата на БЕХ ще се запази, а в бъдеще, но не незабавно, част от холдинга ще се листва на босата. Със сигурност ще се раздържави “Топлофикация-София“, каза Трайков. Същото намерение имаше и предишното правителство, но вместо това до дори придоби и общинския дял, поемайки цялата отговорност за затъналото дружество.

Новият министър ще разчита на браншовите и неправителствените организации, както и на международните институции.

“В момента, в международната преса, във всяка статия за България се споменава думичката "корупция" минимум три пъти“, каза Трайков, който си поставя за цел това да бъде променено.

Общо взето неизвестният досега прокурист на ЕВН България, който занапред ще отговаря за икономиката, енергетиката и туризма, ще представи в края на седмицата тримата си заместници по съответните ресори.

“Заварвам институцията в ред“, заяви Трайков след десетминутна среща в министерския кабинет с освобождаващия поста Димитров. Бившият министър му подари вятърна перка с пожеланието да обръща сериозно внимание както на алтернативните източници на енергия, така и на останалите ресори във ведомството.

“Нескрито се радвам, че се осъществи тази смяна, защото това е най-тежкото министерство и смяната на поста става в условията на криза“, каза Димитров. Той пожела на Трайков в средата на мандата си да прехвърли икономически растеж над 6 процента и възстановяване на инвестиционния поток от 8.5 млрд. евро.

Трайков получи поздравления за назначението си и от вицепрезидента на Европейската народна партия (ЕНП) Отмар Карас, съобщиха междувременно от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

В телефонен разговор с новия министър Карас е посочил, че неговият избор е доказателство, че правителството на Бойко Борисов ще се уповава на млади и независими експерти.

Карас смята, че със своя опит като мениджър в страната и в чужбина, Трайчо Трайков има най-добрите предпоставки успешно да подпомага политиката на новото правителство, да се интегрира в правителствения екип, както и активно да комуникира с европейските институции.

39-годишният Трайков изненада дори австрийската енергийна компания ЕВН, за която работи от четири години като прокурист, с решението си да влезе в политиката.

В ЕВН дори били притеснени, че министерското назначение на техния прокурист ще повлияе по-скоро негативно на компанията.

Преди да започне работа в ЕВН България Трайков е бил консултант по сливания и придобивания в британската компания “Сентръл Юръп тръст“, консултирал е приватизационни проекти в Унгария, бил е съветник на сръбската Агенция за приватизация. Като служител на немската компания “Роланд Бергер“ извършва следприватизационната интеграция на електроразпределителните дружества в Стара Загора и Пловдив, придобити от ЕВН, след което започва работа за австрийците.

Споделяне

Още от Бизнес