Бащи излязоха на протест с искане за споделено родителство

До дни се очаква важно съдебно решение по казуса

Бащи излязоха на протест с искане за споделено родителство

Бащи излязоха на протест пред Съдебната палата в София с искане за споделено родителство, предаде БГНЕС.

По думите им поводът е, че на 6 април се очаква съдът да определи дали споделеното родителство е постановимо, тоест възможно, според българското законодателство.

Пламен Борисов от Асоциация за детско развитие "Член 24" обясни, че споделеното родителство е като споделените пътувания и споделената икономика. "Страшно ефективно е. Така се гарантира на детето възможността да изгради лична връзка с всеки един от родителите, а и всеки един от тях да понесе сравнително по-рано тежестта и радостите на родителството. В Австралия е много ефективен законът, в Европа има в почти всички държави споделено родителство”, посочи той.

Според Борисов предложението за изменение на Семейния кодекс не е достатъчно добро, а стъпка напред. "За да стане истинското споделено родителство модерното европейско и световно законодателство предлага то да е под формата на оборима презумпция. Когато родителите влязат в съд, той да направи всичко възможно, за да разпредели така времето на детето, че то да прекарва не по-малко от 35% от времето си, с когото и да е от родителите си", посочи Пламен Борисов.

Той поясни, че в момента това време е около 2 %, което са два уикенда месечно и от 20 до 30 дни ваканция през лятото. "Това не е недостатъчно за изграждане на нормална връзка дете-родител. Този режим произвежда неделни татковци и по-рядко майки. По този начин дете и родител си ходят на свиждане. На свиждане се ходи в болница или затвор, а родител и дете имат нужда да изграждат ефективна връзка", заяви Борисов.

На протеста се появи и човек, имитиращ Доналд Тръмп. Символиката Пламен Борисов обясни така: "Както Доналд Тръмп е искал да направи Америка велика отново, така ние казваме, че ако съдът направи децата ни щастливи отново, то правосъдието ще стане отново велико".

Споделяне

Още по темата

Още от България