Бащи излязоха на протест с искане за споделено родителство

До дни се очаква важно съдебно решение по казуса

Бащи излязоха на протест с искане за споделено родителство

Бащи излязоха на протест пред Съдебната палата в София с искане за споделено родителство, предаде БГНЕС.

По думите им поводът е, че на 6 април се очаква съдът да определи дали споделеното родителство е постановимо, тоест възможно, според българското законодателство.

Пламен Борисов от Асоциация за детско развитие "Член 24" обясни, че споделеното родителство е като споделените пътувания и споделената икономика. "Страшно ефективно е. Така се гарантира на детето възможността да изгради лична връзка с всеки един от родителите, а и всеки един от тях да понесе сравнително по-рано тежестта и радостите на родителството. В Австралия е много ефективен законът, в Европа има в почти всички държави споделено родителство”, посочи той.

Според Борисов предложението за изменение на Семейния кодекс не е достатъчно добро, а стъпка напред. "За да стане истинското споделено родителство модерното европейско и световно законодателство предлага то да е под формата на оборима презумпция. Когато родителите влязат в съд, той да направи всичко възможно, за да разпредели така времето на детето, че то да прекарва не по-малко от 35% от времето си, с когото и да е от родителите си", посочи Пламен Борисов.

Той поясни, че в момента това време е около 2 %, което са два уикенда месечно и от 20 до 30 дни ваканция през лятото. "Това не е недостатъчно за изграждане на нормална връзка дете-родител. Този режим произвежда неделни татковци и по-рядко майки. По този начин дете и родител си ходят на свиждане. На свиждане се ходи в болница или затвор, а родител и дете имат нужда да изграждат ефективна връзка", заяви Борисов.

На протеста се появи и човек, имитиращ Доналд Тръмп. Символиката Пламен Борисов обясни така: "Както Доналд Тръмп е искал да направи Америка велика отново, така ние казваме, че ако съдът направи децата ни щастливи отново, то правосъдието ще стане отново велико".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?