Бавария под критика заради идеята за "депортационни лагери" за мигранти

Бавария под критика заради идеята за "депортационни лагери" за мигранти

Баварското правителство бе разкритикувано, след като обяви намеренията си да открие "депортационни лагери" за икономически мигранти, главно от Балканите, чиито молби за убежище е много вероятно да бъдат отхвърлени, предаде ДПА.

Баварският премиер Хорст Зеехофер, който е и председател на консервативния Християнсоциален съюз (ХСС), заяви в края на миналата седмица, че близо до границата с Австрия ще бъдат построени два лагера за прием на мигранти, които идват от страни, определени като "сигурни", и които поради тази причина е много вероятно да бъдат депортирани.

Според Зеехофер това групиране заедно на икономически мигранти основно от Албания, Косово и Черна гора ще бъде ефикасен начин за събиране на едно място на молбите за убежище и ускоряване на депортацията.

Германската социалдемократическа партия /ГСДП/ и опозиционни партии обвиниха баварския премиер, че се опитва да набере политически точки, както и че подклажда антиимигрантски настроения. В цялата страна има рязко увеличение на десните нападения срещу мигранти и техните места за настаняване.

"Господин Зеехофер трябва да е наясно, че тормозът над бежанците не е нещо, което ще бъде толерирано в коалиция с участието на ГСДП", каза Ралф Щегнер, заместник-председател на социалдемократите, и подчерта, че "подстрекателската реторика" на баварския премиер крие опасност.

"ХСС не се интересува от намирането на политическо решение за увеличаващия се брой на бежанците, а води целенасочена кампания срещу мигрантите, търсещи убежище в богатата провинция Бавария", каза Маргарете Баузе, представител на опозиционната формация Зелените.

Имиграцията е тема, която предизвиква полемика в Германия, където безпрецедентният наплив на кандидати за убежище постави под натиск обществените услуги. През 2015 г. се очаква 400 хиляди души да подадат молба за такъв статут във федералната република.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?