Баварският премиер не желае екстрадиране на германци в България и Румъния

Министър-председателят на германската провинция Бавария Едмунд Щойбер иска при приемането на България и Румъния в Европейския съюз да се наложат предпазни клаузи, които няма да позволят на германски граждани да бъдат екстрадирани в тези две страни, съобщава официалният уеб сайт на баварското правителство, предаде БТА.

Щойбер е отправил искането си на среща с еврокомисаря по разширяването Оли Рен в събота.

"Напълно неприемливо е евентуално след 1 януари 2007 г. германски граждани да могат да бъдат екстрадирани в България и Румъния и да трябва да излежават присъди в тамошните затвори", казва Щойбер. 

Сайтът уточнява, че съгласно действащата европейска заповед за задържане граждани на ЕС могат да бъдат екстрадирани в рамките на съюза.

Щойбер не е против депортациите на германци в страни като Франция, Холандия или Швеция. Той обаче смята, че в България и Румъния има големи недостатъци в правосъдието, корупция, организирана престъпност и лоши условия в затворите.

Германският министър на правосъдието Бригите Цюприс в понеделник отхвърли исканията на Щойбер и заяви, че баварският премиер не познава действието на европейската заповед за задържане.

Документът позволява екстрадиране в рамките на ЕС само тогава, когато престъплението е до голяма степен свързано с държавата, искаща екстрадицията и се гарантира, че няма заплаха за човешките права на подсъдимия и той ще бъде върнат в родината си за изпълняване на присъдата, поясни Цюприс.

На нито един германец няма да се наложи да лежи в затвор в България или Румъния, подчерта министър Цюприс.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?