ББС: Ходът на България е болезнен за Сърбия

Решението на Хърватия, България и Унгария да признаят Косово идва в решаващ момент, когато сръбската дипломация и руските ѝ съюзници неуморно обясняват, че това ще подкопае стабилността на Балканите. Страните, които подкрепят независимостта, начело със САЩ, Великобритания, Германия и Франция, изтъкват, че това ще подпомогне стабилността. Трите съседни на Сърбия страни показаха, че приемат този аргумент, посочва анализаторът на ББС Ник Торп.

В коментара си той отбелязва, че българското решение за признаване на Косово е болезнено за Сърбия, защото като православна страна тя има дълга история на приятелски връзки с Белград.

Двете страни сътрудничат с Русия в изграждането на нов газопровод през техните територии, който ще помогне на Москва да консолидира своята важна роля в снабдяването на цяла Европа с енергийни източници.

Освен, за да удовлетворят САЩ, българските лидери може да са решили, че руското влияние на Балканите става твърде силно и като член на НАТО София иска да покаже къде лежат нейните приоритети, се посочва в коментара.

Що се отнася до Хърватия, тя иска да засили шансовете си за приемане в НАТО по време на предстоящата среща на високо равнище на алианса в Букурещ.

Унгария взе решението за признаване на Косово с натежало сърце, защото има 280 -хилядно унгарско етническо малцинство в северната сръбска провинция Войводина и тези хора са подложени на нападения от страна на радикално настроени сръбски националисти.

В заключение авторът посочва, че днес усещането на Балканите е повече като през 19 век – малки страни, които внимателно си подбират съюзниците в стратегическа битка между Великите сили.

Още от Балкани