ББС: Криминални мрежи в България крадат от петрола на Нигерия

ББС: Криминални мрежи в България крадат от петрола на Нигерия

Основните купувачи на 180-те хиляди барела петрол, които се крадат всеки ден в Нигерия, са базирани на Балканите, включително в България, и в Сингапур, съобщи нигерийски политик, цитиран от ББС във вторник.

 

Патрик Деле Коул, политик от богатия на петрол регион около делтата на река Нигер, заяви, че 90% от откраднатия петрол се изнася нелегално от страната. Нигерия е един от най-големите производители на петрол, но по-голямата част от населението ѝ тъне в мизерия.

 

Патрик Деле Коул започна кампанията "Спрете кражбата" за прекратяване на тази практика, която има за цел сателит да следи корабите и да се показва пътят на парите.

 

"Веднъж щом започнете да задавате въпроси и да хвърляте светлина върху този проблем, сте решили повече от 50% от проблема", заяви Коул, който е дипломат и бивш съветник на президента.

 

"Мисля, че трябва да изпратим предупреждение до крайно богатите, че денят за равносметка е дошъл", допълни той.

 

Целият петролен сектор в Нигерия е затънал в корупция, коментира кореспондентът на ББС в Нигерия.

 

Замесени са и много политици, като част от приходите се използват за финансиране на предизборни кампании и купуване на гласове, допълва той.

 

Предполага се, че нигерийската армия трябвало да спре източването, но въпреки някои арести, войници редовно взимат подкупи в брой или гориво, за да си затварят очите.

 

Дейл Коул съобщи, че около 10% от откраднатия петрол се рафинира на местно ниво от банди, действащи в района.

 

Останалата част отива главно към криминални мрежи в Украйна, Сърбия и България или към Сингапур, водещата страна за преработка в света, отбелязва той.

 

"Това е проблем от дълго време, но когато ставаше въпрос са 50 000 барела, хората смятаха, че това е търпимо. Сега ние сме на съвсем различно ниво", заяви Коул.

 

Кражбата на 180 000 барела дневно струва на Нигерия по сегашни цени на петрола 6 милиарда долара годишно.

Споделяне

Още от Свят