Бедните в Индия са вече под една трета от населението на страната

Равнището на бедност в Индия за последните пет години спадна със 7 процентни пункта и слезе до 29.8% за 2009-2010 г. За това говорят данните на индийската комисия за планиране, цитирани от Франс прес.

По този начин за първи път в историята на страната, откакто тя придоби независимост, бедните са вече под една трета от населението.

Най-значим е ръстът на благосъстоянието в селските райони. Там равнището на бедност спадна за пет години от 42 на 24%.

В някои щатове спадът е с повече от 10%. Но в други, главно в североизточната част на страната, делът на бедните в последните години е нараснал.

С помощта на разчетите за равнището на бедността правителството на Индия регулира социалната си политика. Ако даден човек или семейство официално са признати за живеещи под линията на бедността, те получават от държавата субсидирана храна и отопление.

Комисията по планирането се сблъска с остра критика, когато при последното изследване стигна до извода, че човек не трябва да бъде считан за беден, ако има доход от 50 цента на денонощие. Чиновниците бяха принудени да се откажат от това определение.

Линията на бедността в Индия се пресмята по различен начин в отделните щатове. Основно тя се базира на равнището на разходите на домакинствата за храна, облекло, образование и ред други важни стоки и услуги.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?