Бедстващи възрастни хора открити в незаконен старчески дом

Двама възрастни мъже са намерени в безпомощно състояние, оставени без храна и заключени в незаконен дом за стари хора във Врачанския балкан. Двамата са били открити в четвъртък при проверка на заместник-кмета по социалните дейности Светозар Луканов и служители на полицейското управление във Враца след подаден сигнал.

Според сигнала бившата вила "Строител" била превърната в хотел от собствениците като същевременно се предлагала незаконно социалната услуга- дом за стари хора. Домът бил без необходимите регистрация и разрешителни документи, уточняват от общината.

 

При проверката единият мъж- 92-годишен жител на врачанското село Ракево, е намерен полугол в легло, в увредено общо състояние и с видима травма на крака. Другият мъж, на видима възраст около 60 години, е бил в по-добро физическо състояние, но с явно психическо заболяване и неадекватно поведение.

 

В сградата не е имало отопление. Повиканите екипи на Центъра за спешна медицинска помощ със съдействието на Гражданска защита са извели възрастните хора от сградата, като са ги транспортирали до болницата във Враца, където им е оказана медицинска помощ.

 

Деветдесет и двегодишният мъж е настанен в ортопедично отделение и му предстои операция. Другият мъж е настанен в Центъра за психично здраве в града, допълват от общината. Предприети са действия за издирването на техни близки, ако имат такива.

 

За случая ще бъде уведомена Районната прокуратура във Враца. Незаконният дом за стари хора в хотела е бил разкрит преди шест месеца при проверка от общинския инспекторат на туристическите обекти в балкана. Въпреки това той е продължил да функционира.

 

Тогава от него са били изведени четирима възрастни хора, също в лошо физическо и психическо състояние. На собствениците на хотела, който е с отнет лиценз от регионалната инспекция по безопасност на храните и би трябвало да не работи, е била наложена глоба от 1 200 лева.

Споделяне

Още от България