Бедствие във Франция, Германия и Белгия – продължаващи дъждове и наводнения

Река Сена достигна най-високите си равнища в Париж от три десетилетия насам, а дъждовете продължават с различна сила и в петък. И в много други населени места във Франция има наводнения, които вече взеха и жертви. 
 
Президентът Франсоа Оланд заяви, че на заседание на кабинета идната сряда ще бъде обявено състояние на "природно бедствие” – важна стъпка за осигуряване на последващо изплащане на обезщетения.
 
Френският министър на околната среда Сеголен Роаял изрази опасения, че след оттеглянето на водата в много френски села, където улиците се превърнаха в кални реки, ще бъдат открити тела на загинали.
 
Двата големи парижки музея Лувър и Орсе, които се намират на двата бряга на реката, не работят заради покачването на нивото на реката. Техните служители започнаха да преместват произведенията на изкуството от подземните хранилища на по-горни етажи.
 
Заместник-кметът на Париж Брюно Жулияр каза, че тези мерки са в сила за музеите покрай Сена, когато нивото на реката превиши 5.50 метра. В петък нивото на Сена в Париж достигна 6 метра. 
 
Властите на столицата подчертават, че това е под нивото, което може да представлява заплаха за местните жители или за бизнеса. Река Сена е достигнала рекордното ниво от 8.6 метра през 1910 г. Тогава хиляди парижани са принудени да напуснат домовете си в по-ниските части на френската столица.
 
В Париж са наводнени кейовете на Сена. Някои от булевардите покрай реката също са под вода и са затворени за движение. Затворена е и влаковата градска линия RER C, която преминава покрай Сена и свързва центъра на Париж с предградията.
 
Южно от Париж проливните дъждове, продължили няколко дни, наводниха цели градове и покачиха рязко нивото на няколко реки. Наводнени са и много земеделски площи, както и част от магистралата А10. Хиляди жители бяха евакуирани във временни центрове за подслон или при роднини. Армията оказва помощ за хората, които заради придошлите води са се оказали в капана на жилищата си и на автомобилите си.
 
Досега наводненията във Франция са причинили смъртта на двама души. Вчера вечерта в град Еври-Грежи-сюр-Йер, южно от Париж, 74-годишен мъж се опита да прекоси наводнен терен с кон, но падна от него и се удави. Конят остана невредим.
 
Заради наводненията над 20 000 клиенти на енергийната компания Енедис са без ток в департамента Сен-е-Марн (обхващащ поречието на реките Сена и Марна) и в департамента Есон (обхващащ поречието на река Есон). Тези департаменти са източно и южно от Париж, предаде Асошиейтед прес.
 

Загиналите при тежките наводнения в германската провинция Бавария станаха седем, след като бе потвърдена смъртта на 80-годишен човек, получил сърдечен удар и починал в болница, предаде ДПА.

Двама души, на 77 и 81 години, са в неизвестност.

Освен седемте жертви в Бавария, катастрофалните наводнения отнеха живота и на 4 души в провинция Баден-Вюртемберг. По данни на Германската застрахователна асоциация само в тази провинция наводненията от тази седмица са причинили щети за около 450 милиона евро.

Баден-Вюртемберг беше първата провинция, засегната от наводненията в началото на седмицата. По-късно бедствието връхлетя и провинциите Бавария и Северен Рейн-Вестфалия.

Обилните валежи от последните дни предизвикаха наводнения и в южните части на Белгия, а един човек се води в неизвестност, след като е бил повлечен от водата, съобщават местни медии, цитирани от БТА в петък.
 
Най-засегнат е район край Намюр, където придошла река е заляла магистрала. Синотпитицте отбелязват, че за три дни в страната са паднали валежи, равни на месечната норма.
 
Съобщава се за десетки евакуирани и приети в болница с измръзване. Валежите в страната продължават почти непрестанно вече цяла седмица. Средните температури са около 13 градуса, колкото бяха в края на март.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?