БЕХ се сдоби с втори директор

"Българският енергиен холдинг” (БЕХ) има втори изпълнителен директор, който е назначен от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на 21 юли, сочи справка на Mediapool в Търговския регистър. Вписването подлежи на одобрение.

Бившата заместничка на Трайков Мая Христова ще споделя отговорност с Йордан Георгиев, който е бивш колега на минитъра от консултантската компания "Роланд Бергер” и е изцяло негов избор. 33-годишният Георгиев е австрийски гражданин.

Освен него Трайков е назначил още двама души в съвета на директорите на БЕХ – Валентин Груев и настоящия си заместник Марий Косев, който зае поста на Мая Христова в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма., идвайки от НЕК, където бе финансов директор.

Груев е бивш член на управителния съвет на "Благоевград БТ" и настоящ член на борда на директорите на новосъздадената приватизационна компания Държавна консолидационна компания (ДКК).

Остранен от борда на енергийния ходлинг е Добрин Стефкин, който бе назначен през ноември 2009 г. след служба в Държавната комисия по сигурността на информацията.

С новите назначения Трайков подсилва екипа на БЕХ, който по последни негови изявления трябва да се преструктурира до края на юли, като обсъжданите варианти са няколко.

След тях са отделянето на електропроизводствените държавни активи в едно дружество и на операторите за пренос на газ и електроенергия – в друго.

Изборът на двама изпълнителни директори на холдинга може да е прелюдия към бъдещото му разделяне, допускат специалисти.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?