Беларус отстъпи и махна таксата за транзит на петрол, Русия възобнови доставките

Беларус отстъпи и махна таксата за транзит на петрол, Русия възобнови доставките
Беларус отстъпи на натиска на Русия и отмени таксата от 45 долара за тон транзитиран през страната руски петрол. Веднага след това Русия възобнови доставките по петролопровода "Дружба", съобщиха световните агенции.

Решението за отмяна на таксата върху транзитния руски петрол е било взето по време на продължителен телефонен разговор между президентите на двете страни. Споразумението идва след поредица от срещи между представители на правителствата на двете страни и е знак за напредък в опитите да се сложи край на газово-петролната криза между Москва и Минск, коментират агенциите.

Конфликтът за доставките на петрол назря в началото на тази седмица след като Русия обвини Беларус, че изземва нерегламентирано част от нефтените доставки за Европа. След това Москва спря доставките. Минск отговори, че не е вземал от транзитния нефт и на свой ред прехвърли вината на руската страна, че спира едностранно доставките.

Петролната криза бе следствие от решението на “Газпром” да повиши цената на газа за съседната страна двойно.

Москва заплаши да въведе още санкции срещу Беларус, ако тя не приеме новите цени на газа.

До два дни премиерите на Беларус и Русия трябва да намерят конкретни решения по всички проблемни въпроси, се казва в изявление на беларуския президент Александър Лукашенко. Предложенията трябва да бъдат предоставени за одобрение на президентите на двете страни до петък.

Според информационните агенции, на руско-беларуската граница има дълги опашки от коли, след като Москва наложи нови ограничения на беларуските шофьори. Те трябва да си вадят временни разрешения за влизане в страната.

Медиите в Минск твърдят, че Русия е заплашила да въведе такси върху всички стоки, които идват от Беларус, ако не се стигне до подписване на договора за газа.

Решението на Русия да спре доставките на петрол по петролопровода “Дружба” бе посрещнато със смесени чувства в Европа. Според германския канцлер Ангела Меркел подобно действие е неприемливо и води до разрушаването на доверието към Русия като енергиен доставчик.

Другите страни членки се опасяваха, че това може да се доведе до недостиг на нефт в Централна Европа, след като доставките за Полша и Германия бяха прекратени.

Политическите коментатори в Москва акцентират, че енергийният конфликт между Беларус и Русия слага началото на края на “братския” съюз между двете страни. Досега Беларус се ползваше с търговски преференции, а президентът на страната Лукашенко нееднократно подчертаваше, че Русия остава най-важният партньор на страната му. Комунистическата фракция в руската Дума обвини правителството, че разрушава отличните връзки между двата “братски народа”.

Споделяне

Още от Бизнес