Бележките за имунизации стават платени

Такси ще се събират и за медицинските свидетелства за брак и работа

Бележките за имунизации стават платени

Медицинските свидетелства за брак и работа, както и служебните бележки за извършените задължителни имунизации на децата при кандидатстване за семейни помощ вече няма да се издават безплатно от личните лекари. Причината – издаването на тези документи излиза от пакета медицински услуги, за които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) плаща. Това предвижда промяна в наредба на здравното министерство, която е публикувана за обществено обсъждане.

Мотивът на здравните власти да извадят тези документи от основния пакет е, че служат за ползване на други права, които нямат общо с медицинската дейност.

“Документите се издават с оглед ползване на други права от лицата, а не с оглед извършване на медицинска дейност по отношение на тях, поради което същите по аналогия на медицинското свидетелство за постъпване на работа не са част от пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК“, посочват в мотивите си към тази промяна от здравното министерство.

Липсата на задължителна ваксина при децата, както и отсъствието им от училище е основание за спиране на детските надбавки от службите за социално подпомагане. Така хора, които разчитат на подпомагане заради ниски доходи, ще трябва да плащат за въпросните бележки.

Платени през миналата година се оказаха и извинителните бележки за отсъствие на децата от училище и детска градина поради болест. Джипитата масово бяха въвели такса между 2 и 5 лева за издаването на такива бележки, отново поради факта, че издаването им беше отпаднало от основния пакет, гарантиран от НЗОК. Въпреки че детското здравеопазване се води безплатно и е гарантирано от бюджетите на МЗ и НЗОК.

За да се избегне събирането на такса, от НЗОК обещаха като извинителна бележка да служи отрязък от амбулаторния лист, за да се избегне бумащината за джипитата, но в последствие лични лекари се оплакаха, че такъв отрязък няма и продължават да пишат бележки на ръка. 

Споделяне

Още от България