Белгия обмисля да се оттегли от операцията на ЕС в Средиземно море

Белгия обмисля да се оттегли от операцията на ЕС в Средиземно море

Белгия трябва да се оттегли от операцията "София" на ЕС в Средиземно море, заяви белгийският държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен, цитиран от местни медии.

Според него корабите на европейските военноморски сили, изпратени в района да се борят с трафика на хора и оръжия, привличат незаконните мигранти. Франкен настоява Италия да сключи споразумения с Либия и Тунис за връщане на засечените в морето мигранти в Африка.

Белгия е подписала с Италия споразумение, по силата на което заловените мигранти и трафиканти на оръжие да бъдат предавани на италианските власти. Белгийските военноморски сили са разпоредили на своите екипажи, заети в мисията, да помагат да бедстващи плавателни съдове, но не и да ги водят към европейски бряг.

Белгийското министерство на отбраната пояснява, че вероятно изпратената в Средиземно море фрегата няма да се присъедини към мисията догодина, ако условията останат непроменени. Засега корабите на държавите от ЕС нямат право да навлизат в либийски териториални води и затова не могат да връщат мигрантите там, откъдето са поели пътя си през морето. Статистиката показва, че за месец белгийската фрегата е спасила 118 мигранти във водите на Средиземно море.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?