Белгия се отказва от ново облекчаване на мерките срещу епидемията

Белгия се отказва от ново облекчаване на мерките срещу епидемията

Белгийските власти днес решиха да не предприемат следващата стъпка в облекчаването на мерките срещу разпространението на епидемията, съобщиха местни медии. След заседание на Съвета по национална сигурност премиерът Софи Уилмес изрази тревога, че макар и леко, данните за заболеваемостта в страната се влошават.

Не е изключено да се наложи нова ограничена карантина на отделни места, добави тя на пресконференция. По нейните думи обстановката постоянно се променя и мерките ще бъдат бързо съобразявани.

Очаква се властите да заседават отново следващата седмица, за да преценят какво още е необходимо да бъде направено на държавно равнище. Предвижда се по-късно днес управата на южната белгийска област Валония да гласува разпоредба за задължително поставяне под карантина на пътниците от държави от т. нар. червена зона. Цветното разпределение на държавите от ЕС по зони се определя от белгийското външно министерство. Засега с червено са посочени части от Португалия, Испания и Великобритания.

Местни специалисти порицаха здравните власти, че вчера за десет часа промениха два пъти правилата за пътуващите от т. нар. оранжева зона, в която вече попада и България. Първоначално бе съобщено, че пътуващите от тази зона ще трябва да бъдат поставяни под карантина, а по-късно редът се промени и бе въведено доброволно самонаблюдение на пътниците и препоръка да се свържат с лекар при поява на признаци на новото заболяване. Лични лекари в Белгия отбелязват, че тези безразборни правила затрудняват много работата им и самите те се чувстват объркани.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус