Белгия в шок след смъртта на 22 деца и осем възрастни в автобусна катастрофа

Рейсът се блъснал със 100 километра в час в стената на тунел в Швейцария

Катастрофиралият белгийски автобус. Сн. ЕРА/БГНЕС

Белгия е в шок, след като 28 души, от които 22 деца загинаха при катастрофа в Швейцария тази нощ. Белгийски автобус се отклонил от пътя си по неизвестни причини и се блъснал челно в стената на тунел в кантона Вале на границата с Италия.

В автобуса пътували 52-ма души – два класа с ученици от градовете Ломел и Хеверлее във фламандската част на Белгия и няколко деца от съседна Холандия. Децата се връщали у дома след зимна ваканция във Вал д'Анивие.

Загинали са и двамата шофьори, а други 24 ученици са ранени. Пострадалите са откарани с хеликоптери и линейки в четири болници в кантона.

Белгийският външен министър съобщи, че повечето деца са били около 12-годишни.

До момента причините за инцидента, станал около 21.00 часа местно време във вторник, не са ясни. Една от версиите бе, че шофьорът може да е заспал, но колата била тръгнала едва половин час преди катастрофата. Останаха други две версии - здравословен проблем на водача или техническа неизправност на машината.

Това е най-тежкият пътен инцидент, ставал някога на швейцарски път.

На пресконференция рано в сряда началникът на полицията във Вале заяви, че става въпрос за "безпрецедентна трагедия". Дори спасителите, които са претръпнали, бяха разстроени, допълни той. Според медиите картината на смачкания автобус е ужасяваща - предната му половина е напълно размазана, а отломките са изпръскани с кръв.

"Тази драма ще разстрои цяла Белгия", заяви посланикът на страната в Швейцария Ян Ликс. "Никога не съм преживявал подобно нещо. Мащабът на катастрофата е труден за осмисляне. За момента съм съсредоточен върху практическите аспекти. Емоциите ще дойдат при срещите с близките", допълни дипломатът.

Очаква се роднините на жертвите да пристигнат във Вале, за да ги идентифицират. Те ще се срещнат с психолози като подкрепа да преодолеят шока.

Премиерът на правителството на кантон Вале Жак Мели изрази "огромната си тъга" и "дълбоко вълнение". Той изказа съболезнования на близките на жертвите и благодари на спасителите, които работили "при много трудни условия". Правителството на страната обяви двудневен траур.

Сред белгийските деца имало и няколко от Холандия

Целия ден в сряда в белгийските медии излизаха нови подробности от трагедията. Все още не бе установена самоличността на всичките 28 загинали в инцидента.

Безспорно е изяснено, че всички в автобуса са пътували с поставени предпазни колани.

Някои от родителите са научили за трагедията, разиграла се около 21.15 ч. снощи, от новините тази сутрин. Оцелели деца се обадили на семействата си, се посочва в информациите.

Фирмата "Топ турс", чиято собственост е катастрофиралият автобус, има добра репутация, съобщават белгийските медии. Дружеството разполага с 14 автобуса, които работят по маршрутите до зимните курорти в Швейцария, Австрия, Италия и Франция. При вчерашната екскурзия са били използвани три автобуса. Засега от фирмата отказват коментар.

Според водещия прокурор, цитиран от медиите в Белгия, катастрофиралият автобусът е бил нов, а седалките му са били снабдени с обезопасителни колани. Автобусът обаче се е движил в тунела с около 100 км/час при разрешени 60 километра.

На кадри от мястото на катастрофата се виждат знаци за ограничение на скоростта, поставени на входа на тунела. По неизяснени все още причини автобусът се е ударил в банкета от дясната страна по посока на движението и след това е отхвръкнал и челно се е блъснал в бетонната стена на тунела. В катастрофата не са участвали други превозни средства.

Споделяне

Още от Свят