Белгийската финансова група KBC купува 70% от ДЗИ

Белгийската финансова група KBC купува 70% от ДЗИ

Най-голямата белгийската финансова група KBC и "Контракт София" OOД са се споразумели KBC да придобие 70% от капитала на застрахователното дружество ДЗИ за 185 млн. евро. Това се посочва в съвместно комюнике на КБС и ДЗИ, разпространено и от двете страни по сделката във вторник.

След приключване на сделката KBC ще отправи към акционерите търгово предложение за придобиване и на останалите 30% от капитала на най-голямото българско застрахователно дружество.

Сделката подлежи на одобрение от българските регулаторни органи. Намерението на KBC е транзакцията да приключи възможно най-бързо.

Като част от сделката KBC ще придобие и “ДЗИ Инвест” - инвестиционен посредник, който се листва на Българската фондова борса.

Допълнително в покупната цена ще бъде включена и сумата от 75 млн. евро за 70% от неразпределената печалба от продажбата на дела на ЗПАД ДЗИ - София и “Галоуей” ООД (100% дъщерно на ЗПАД ДЗИ АД и ДЗИ - Общо застраховане АД) в “ДЗИ Банк” АД.

КВС е една от водещите европейски финансови групировки с пазарна капитализация 35 млрд. евро, чиито акции се търгуват на Юронекст – Брюксел и Люксембургската борса.

Профилът на компанията е директните продажби, банкирането на дребно, обслужването на малките и средните предприятия. Компанията предоставя също управление на активи, корпоративни услуги и др.

KBC вече присъства в Полша, Чехия, Словакия и Унгария. В края на миналата година KBC обяви придобиването на Romstal Leasing, най-голямата лизингова компания в Румъния и Equitas, водещ унгарски брокер за директни продажби. Компанията също обяви, че е постигнала споразумение с мажоритарния собственик на A Banka (Белград, Сърбия) да придобие мажоритарен дял от институцията.

В съобщението в сайта на KBC се казва още, че белгийската групировка е побързала да се възползва от възможността първа да стъпи на застрахователния пазар в България веднага след влизането на страната в ЕС, като закупи най-големия български застраховател с клонова мрежа от 200 офиса за директни продажби и 9 хиляди оторизирани брокери.

Самата KBC има 50 хиляди служители и 12 милиона клиенти в Европа.

Собственик на банково-финансовата групировка ДЗИ беше бизнесменът Емил Кюлев, който беше застрелян през есента на 2005 г. в столицата. Досега убийството не е разкрито. Кюлев направи инвестиции и в туризма. Негов е курортният комплекс “Ривиера” и има водещо участие в проекта “Супер Боровец”.

Продажбата на застрахователната група ДЗИ последва продажбата на “ДЗИ Банк”, която бе финализирана неотдавна. Купувач на “ДЗИ Банк” е гръцката банка Eurobank EFG, собственик на Пощенска банка. Очаква се двете банки да се обединят.  Засега няма публични информации да предстои продажбата на “Ривиера” и “Супер Боровец”.    

Споделяне

Още от Бизнес