Белгийската полиция не може да осигури охраната за заседанията на Европейския съвет

Белгийската полиция не може да осигури охраната за заседанията на Европейския съвет

Белгийската полиция не е в състояние да осигури охраната за заседанията на Европейския съвет, съобщи кметът на Брюксел Иван Мейор, цитиран от БТА.

Кметът уточнява, че бюджетът за тази цел е недостатъчен. Отбелязва се, че охраната на съвещанията на държавните и правителствените ръководители от ЕС се осигурява с отделно перо в бюджета. Досега този бюджет е бил 47 милиона евро годишно. Кметът е настоявал пред министъра на вътрешните работи за допълнителни 16 милиона евро, но вместо това бюджетът бил намален с един милион евро.

Съставянето на бюджета е било съобразено с очакването Европейският съвет да заседава по четири пъти в годината. Вместо това напоследък броят на заседанията е достигал 16 на година. Увеличил се е и броят на охраняваните делегации - от 15 при планирането на бюджета, до 28 днес.

Заседанията се свикват от председателя на Европейския съвет. При двата председателски мандата на белгиеца Херман ван Ромпой се случваше да има по две заседания в месеца и всички те бяха двудневни. От избирането на поста на поляка Доналд Туск една от съществените промени е съкращаването на продължителността на заседанията до един ден.

По-рано този месец медиите съобщиха, че белгийската Държавна сигурност (контраразузнаване) страда от крещяща липса на персонал, особено сред телохранителите, заети с опазването на високопоставени личности, сред които и членовете на Европейския съвет. Отчиташе се дори липса на достатъчно специални превозни средства, заради което в един от четири случая се е налагало вместо служебни автомобили да бъдат ползвани наети от частни дружества лимузини.

Постоянните заседания на Европейския съвет в последните години - редовни и извънредни - довели до натрупването на няколко десетки хиляди часа извънреден труд.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?