Белгийският кандидат за еврокомисар по правосъдието е разследван за корупция

Белгийският кандидат за еврокомисар по правосъдието е разследван за корупция

Белгийската прокуратура разследва за корупция кандидатът за еврокомисар по правосъдието Дидие Рейнърдс, съобщи вестник L'Echo. Разследването срещу влиятелния политик, който е вицепремиер и външен министър, е започнало още през април, когато "бивш полицейски служител" се обърнал към федералната полиция и обвинил Рейнърдс в корупция и пране на пари, пише вестникът.

Според изданието, става въпрос за предполагаеми нарушения в обществените поръчки за изграждането на белгийското посолство в Киншаса, получаването на подкуп от пълномощници и пране на пари. Споменават се и някои "съмнителни сделки с недвижими имоти и използването на фиктивни компании".

Самият министър изрази изненадата си и заяви, че не знае за водено срещу него разследване. Негов говорител заяви, че това е "организирана" атака, насочена към "причиняване на вреда".

Дидие Рейнърдс е предложен за комисар с ресор "Правосъдие", като ще отговаря и за върховенството на закона в новата комисия на Урсула фон дер Лайен.

Цялата кариера на Рейндерс, роден и завършил право в Лиеж, преминава в служба на държавата още от студентската скамейка. Досега Рейндерс е бил също министър по европейските въпроси, както и на финансите, застраховането, хазарта, институционалните реформи. В автобиографията му е посочено също и че е бил адвокат, както и началник на кабинета на вицепремиера и министър на правосъдието в началото на своята дългогодишна кариера.  

Споделяне

Още по темата

Още от Европа