Белгийският парламент не прие задържане на терористи до 72 часа без решение на съдия

Белгийският парламент не прие задържане на терористи до 72 часа без решение на съдия

Федералният парламент на Белгия отхвърли предложението на правителството за удължаване на срока на първоначално задържане на уличени в тероризъм до 72 часа без решение на съдия, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Изменението на действащия от 1832 г. закон изискваше и промяна на конституцията.

Удължаването на срока за първоначално задържане бе сред мерките, набелязани от правителството за борба с тероризма след миналогодишните атентати в Брюксел.

Парламентът отхвърли и предложението на опозиционната партия на социалистите франкофони за удължаване на срока на първоначално задържане за всички заподозрени престъпници до 48 часа без съдебно решение.

Отбелязва се, че Белгия е една от малкото държави в ЕС, където срокът на първоначално задържане все още е само 24 часа. Причината правителството да поиска промяна е, че в случаите на тероризъм често е необходимо съгласуване с властите в друга държава, както и осигуряването на адвокат на задържания още от първия разпит. Често 24 часа са недостатъчни тези условия да бъдат изпълнени. В допълнение разследванията за тероризъм са свързани с множество заподозрени и едно денонощие е кратък срок за добиване на обща представа за действията им.

По тази причина съществуват опасения, че 24 часа след задържането на заподозрените може да се стигне до тяхното освобождаване и те да извършат атентат. Едновременно с това съдиите, заради претовареността си в подобна обстановка, може да се презастраховат и да оставят в ареста невинни хора.

Становището на депутатите, гласували против, е, че срокът на първоначално задържане е свързан с основните човешки права. Според тях въвеждането на отделен режим за уличените в тероризъм би довел до отмяна по-нататък на произнесените присъди.

Споделяне

Още от Европа