Белград заплаши Прищина с икономическа и транспортна блокада

Белград заплаши Прищина с икономическа и транспортна блокада

Преговорите за статута на Косово са в задънена улица, а висши сръбски представители предупредиха, че Белград ще наложи икономическа и транспортна блокада на отцепилата се провинция, ако обяви независимост, предаде Асошиейтед прес.

Скендер Хисени, говорител на етническите албанци в Косово, заяви пред репортери, че Сърбия, която настоява областта да остане част от нейната територия, “продължава да предлага рецепта за замразени конфликти и полурешения, които не водят до никъде”.

“Не очаквам нищо особено да се случи...Белград отказва да подходи към Косово като към де факто суверенна страна”, заяви Хисени във вторник, втория ден на организираната с международно посредничество среща между косовски и сръбски представители. Форумът се провежда в курортното градче Баден, близо до Виена. Това са последните преговори преди обявения от ООН краен срок за тяхното приключване на 10 декември.

Сръбският президент Борис Тадич настоя, че има възможност за компромис и предложи самоуправление на Косово, което етническите албанци отхвърлиха.

Междувременно в Белград високопоставени служители предупредиха за последствия, ако Косово обяви едностранно независимост, след като международните посредници представят доклада си пред генералния секретар на ООН.

Сърбия ще наложи “пълна икономическа и транспортна блокада” на Косово, включително ще отреже доставките на електроенергия за областта и ще забрани на етнически албанци и техните стоки да преминават през границата. Това е заявил представител на Белград пред Асошиейтед прес, но пожелал да остане неназован, тъй като не е оторизиран да дискутира публично реакцията, която готви сръбското правителство.

Сръбският министър за Косово Слободан Самарджич заяви в Баден, че Сърбия ще отговори “като всяка друга страна в Европа, ако границите ѝ бъдат застрашени”.

Макар че Косово формално е част от Сърбия, южната провинция се управлява от ООН и НАТО от 1999 г., когато западният военен алианс проведе военна кампания срещу сръбските сили в Косово, за да прекрати етническото прочистване, предприето то бившия югопрезидент Слободан Милошевич.

Според Русия, която е съюзник на Сърбия, последната дума за статута на Косово трябва да има Съветът за сигурност на ООН. Русия, както и други противници на независимостта на Косово, смятат, че такова решение ще хвърли Балканите в нова криза и ще е опасен прецедент за сепаратистките движения по цял свят.

Бившият паравоенен командир на Армията за освобождение на Косово Хашим Тачи, който наскоро спечели изборите и ще стане премиер на областта, оцени като “много трудни” шансовете за постигане на компромис. Той не споделя виждането, че регионът ще изпадне в нови конфликти, ако Косово обяви независимост.

“Никога повече война, никога повече убийства, никога повече насилие в региона – това е нашият ангажимент”, заяви Тачи във вторник.

Срещата в Баден, която приключва в сряда, е смятана за последен опит да се стигне до споразумение.

Според ЕС и САЩ няма никакво основание за удължаване на преговорите. Те разглеждат 10 декември като крайна дата за приключването им, докато руснаците са против ограничение във времето и искат продължаване на дискусиите, докато бъде постигнат компромис, приемлив и за двете страни.

Сръбският външен министър Вук Йеремич припомни, че Сърбия е готова на компромиси и преговори толкова дълго, колкото трябва, за намиране на решение преди или след 10 декември.

В същото време Хашим Тачи заяви:“Косово ще бъде държава”. Очакванията са Прищина да обяви независимост в началото на следващата година.

Разговорите в Баден протичат при закрити врата. Те бяха организирани, след като по-рано тази година сърбите и косовските албанци не се разбраха за плана за контролирана независимост на Косово, изготвен от специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари.

Планът предвиждаше международно наблюдавана независимост на областта. Москва заплаши да наложи вето върху плана, предложен в Съвета за сигурност, което предизвика нов кръг от преговори с посредничеството на ЕС, САЩ и Русия.

 

 

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани