Белградски вестник: Сръбската и българската мафия си сътрудничат тясно

Известният факт, че братството между престъпниците е най-силно и не познава държавни и национални граници, е потвърдено в най-новото проучване на Европейския съюз, в което се говори за връзките мужду български и сръбски престъпни организации, както и за останалите мафии на Балканите, пише белградският в. "Вечерне новости", цитиран от БТА във вторник.

Авторите на проучването твърдят, че сърбите са включени в контрабандата на хора, наркотици и горива, в проституция, фалшифициране на валута и банкови карти. В България сръбски дилъри поемат хероина, изпратен от Турция, организират прехвърлянето му в Сърбия, където задържат част от количеството, а останалото препращат към Европа.

През последните три месеца българската полиция е арестувала трима сръбски дилъри на хероин. На границата с Турция през август е заловена пратка от 33 килограма хероин, скрит в резервоара на микробус, пътуващ за Белград.. Арестуваният сърбин казал, че трябвало да му платят 10 000 евро за превоза на наркотика. През септември е задържан сърбин с 22 килограма хероин, скрит в автомобил, пристигнал от Турция. Стойността на наркотика е оценена на 1,3 милона евро.

Сръбско-българската мафия действа и в далечна Нигерия, откъдето внася контрабандно и после продава нелегално 180 000 барела петрол месечно. Муеждународната група действа организирано, като краде петрола направо от  петролопроводите или пресреща цистерните, с които се превозва. Краденият петрол се прехвърля в Сърбия, България и Украйна, твърди Дел Кол, бивш съветник на нигерийския президент.

В момента в София се води разследване срещу осем сърби за международна търговия с хероин. В българските затвори има около 50 сърби, които сътрудничат с българската мафия, отбелязва "Вечерне новости". Повечето от тях са обвинени и осъдени за трафик на наркотици, хора и петрол, но не са поискали правна защита от сръбското посолство.

Проучването на ЕС разкрива, че България е убежище за сръбски престъпници, които се опитват да избягнат затвор. Те притежават по три паспорта от новите балкански държави и участват в различни престъпни сделки. Мафията в София и Пловдив, а особено в черноморските курорти, държи голям брой публични домове, в които сърби са сводници, а сръбкини – главните проститутки, пише "Вечерне новости".

Споделяне

Още от Балкани