Беназир Бхуто загина при атентат

Беназир Бхуто загина при атентат

Пакистанският опозиционен лидер Беназир Бхуто загина в четвъртък при бомбен атентат в град Равалпинди, съобщи Асошиейтед прес. Бхуто била откарана в местната болница и подложена на операция, след като е била тежко ранена при експлозия. Според Си Ен Ен обаче Бхуто е била простреляна с два куршума - във врата и в гърдите - непосредствено преди взрива.

Атентатор самоубиец се самовзриви край парка Лиакат Бак, малко след приключването на предизборен митинг на опозиционната Пакистанска народна партия. Убити са най-малко 20 души.

Атентатът става две седмици преди общите и местни избори в Пакистан, насрочени за 8 януари.

През октомври близо 130 души бяха убити при нападение срещу процесията на Бхуто при завръщането ѝ в страната. Това бе най-сериозният случай на насилие в година на сериозна дестабилизация на сигурността в Пакистан.

Говорител на партията на бившата министър-председателка каза, че тя е била само на около 50 метра от взрива, предаде АП. „Тя тъкмо прекрачи портала, когато се чу оглушителен взрив“, поясни той.  

Атентатът бе осъден почти веднага от официалните власти в САЩ, Великобритания и Русия. Президентът Мушараф свика веднага извънредно заседание на правителството.

Опозиционната Пакистанска народна партия се ползва с най-голяма подкрепа в страната.

Беназир Бхуто е родена на 21 юни 1953 г. в богато семейство на земевладелци. Баща ѝ Зулфикар Али Бхуто основа Пакистанската народна партия (ПНП) и става президент на страната, а впоследствие и премиер между 1971 и 1977 г. След като получава диплома по политически науки от университетите в Харвард и Оксфорд, през 1977 г. Бхуто се завръща в Пакистан точно преди армията да свали баща ѝ от власт. Тя наследява лидерското място на ПНП след екзекуцията на баща ѝ през 1979 г. по време на военното управление на ген. Зиа ул Хак. 

Бхуто е избрана за премиер за първи път през 1988 г., а през 1990 г. е свалена от власт от тогавашния президент заради обвинения в корупция. Тя взема властта отново през 1993 г., когато нейният приемник Наваз Шариф е принуден да се оттегли заради спор с президента. През 1996 г. Бхуто е уволнена от поста министър-председател и Шариф отново стана премиер.

През 1999 г. Беназир Бхуто и съпругът ѝ Асиф Али Зардари са осъдени на по пет години затвор и глоба от 8.6 млн. долара по обвинения във взимане на подкупи от швейцарска компания, наета за борба с измами в митниците. По-висша съдебна инстанция отхвърля присъдата заради политически мотиви.

Бхуто, която назначава съпруга си за министър на инвестициите през периода 1993-1996 г., е в чужбина по време на произнасяне на присъдата и решава да не се връща в Пакистан. 

През 2003 г. в Швейцария Беназир Бхуто и съпругът ѝ са осъдени условно на лишаване от свобода за шест месеца и глоба в размер на близо 263 хиляди долара за пране на пари. Адвокатите на Бхуто в Женева миналия месец съобщиха, че са пуснали жалба срещу присъдата, но евентуалното разглеждане на делото нямаше да започне преди началото на 2008 г.

През 2006 г. Беназир Бхуто се присъедини към Съюза за възстановяване на демокрацията заедно със своя основен противник Наваз Шариф, но двамата имаха противоречия относно отношенията с президента Первез Мушараф. Бхуто реши, че е по-добре да се преговаря с Мушараф, докато Шариф отказа каквито и да било договорки с генерала.

Бхуто се завърна в Пакистан през октомври 2007 г. след осем години доброволно изгнание, след като Мушараф, с когото тя преговаря за преход към демокрация с гражданско управление, ѝ осигури защита от съдебно преследване по старите дела за корупция.

При завръщането ѝ, докато се придвижваше с автомобил в Карачи, атентатор самоубиец уби 139 нейни привърженици и членове на нейната охрана.

На 26 декември Бхуто обеща да се бори за правата на работниците, пренасяйки кампанията си за общите избори през януари 2008 г. в индустриален район близо до столицата. 

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?