Бенита Фереро-Валднер: Имате още много работа за вършене

Бенита Фереро-Валднер: Имате още много работа за вършене

В България има още много работа, която трябва да бъде свършена по отношение на защитата на конкуренцията, съдебната реформа, подобряване на стандарта на живот и гражданското общество. Това заяви в понеделник в София еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро - Валднер след среща с премиера Сергей Станишев. Преди срещата им Валднер получи от президента Георги Първанов най-високото държавно отличие орден “Стара планина” първа степен за “изключително големите ѝ заслуги за разрешаване на казуса с българските медици в Либия и за завръщането им в България”. 

След края на разговора си със Станишев еврокомисарят посочи пред журналисти, че България е високо ценен член, особено от гледна точка на опита ѝ в Черноморския регион. Тя допълни, че ЕС започва да се превръща в глобален участник в международните събития и затова е важно да се довърши работата по изготвянето на реформирания договор на Съюза и ратификацията му.

Премиерът Станишев посочи, че България има своя принос и чрез политиката на регионално сътрудничество и с познаването на региона допринася за формирането на общата политика на Европейския съюз по отношение на Западните Балкани, тяхното бъдещо членство в ЕС и решаването на проблемите, свързани с Косово и реализацията на европейските стандарти там.

Според министър-председателя успешното интегриране на страната в ЕС не е приключило на 1 януари 2007 г. Той изтъкна необходимостта от това да продължат вътрешните реформи с покриването на всички критерии за членство и активната практическа интеграция в европейските политики.

България желае да види ЕС по-силен и по-ефективен, това е нашият национален интерес, каза още министър-председателят.

Валднер и Станишев са обсъдили и подготовката за създаване на европейски инвестиционен фонд за добросъседство. От него ще има допълнителни средства за финансиране на съвместни проекти от инфраструктурата, енергетиката с държавите от Средиземноморския регион и източните съседи на ЕС.

Бенита Фереро-Валднер каза, че сред проектите ще има такива за партньорство за мобилност и за облекчаване на визовия режим.

И президентът, и премиерът благодариха на еврокомисаря за усилията ѝ при освобождаването на българските медици.

“Стара планина” – скромен израз на българската признателност 

“Решаването на случая с българските медици е блестящ пример на европейска солидарност в дипломатическия и в чисто човешкия смисъл”, каза президентът Първанов при връчването на орден “Стара планина” на Валднер. Той изтъкна ангажираността на еврокомисаря и нейния особено важен принос за решаването на въпроса и за спасяването на българските медици, несправедливо осъдени в Либия.

Георги Първанов посочи, че отличието е скромен израз на голямата българска признателност към комисар Валднер и към всички европейски институции и страни от ЕС, които твърдо, последователно, дипломатично допринасяха за решаването  на въпроса.

Първанов каза още, че държавата ще продължи работата си по социалната реинтеграция на медиците, както и няма да бъде забравен и ангажиментът към заразените със СПИН либийски деца и техните семейства.

Държавният глава изтъкна и ангажираността на Бенита Фереро-Валднер към усилията на България за пълноправно членство в ЕС. През цялото време в лицето на комисар Валднер сме виждали добър и доказан приятел на България, "човек, който понякога строго, но справедливо следеше за точното изпълнение на ангажиментите ни за членство", каза Първанов.

Цялата работа по разрешаването на случая с медиците е израз на солидарността, която съществува  в ЕС, заяви Бенита Фереро-Валднер.Тя разказа за събития, станали "зад завесата" при решаването на казуса. Най-голямо удовлетворение почувствах в 6.15 г. сутринта, когато видях медиците да идват и да се качват в самолета, обясни тя.

Еврокомисарят припомни и посещението си в Бенгази, където първото нещо, което направи, бе срещата със заразените деца. Това е много важно, защото те също са невинни и бяхме длъжни да покажем своето състрадание, защото това е огромна трагедия, посочи Фереро-Валднер.

Тя каза още, че за решаването на случая са били осъществени и множество тайни срещи - със Сейф ал Ислам и с други либийски представители и министри от правителството на Либия.

Фереро-Валднер изтъкна също и приноса на другите страни членки на ЕС  - Италия, Франция, Испания, Германия и Португалия, на съпругата на френския президент - Сесилия Саркози, и на ЕК за успешното решаване на случая.

На церемонията в президентството присъстваха българските медици, министри, посланици, еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева и др.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?