Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Берачи на зарзават и рози ще може да подписват еднодневни трудови договори

0 коментара
Берачи на зарзават и рози ще може да подписват еднодневни трудови договори

Сезонните берачи на плодове, зеленчуци и розов цвят ще може да сключват еднодневни трудови договори, след като парламентарната социална комисия одобри единодушно на първо четене промените в Кодекса на труда в сряда.

Според асоциациите на производителите, с промяната се очаква между шейсет и сто хиляди души, заети в селскостопански дейности, "да излязат на светло", посочи министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който представи предложенията за промени на Кодекса на труда, внесени от Министерския съвет.

Предвидено е такива еднодневни трудови договори да могат да бъдат сключвани с един работник общо за не повече от 90 работни дни в календарната година. Времето по тях не се признава за трудов стаж, но се счита за осигурителен, предаде БТА.

Предвижда се издаване на наредба от министъра на труда и социалната политика, с която ще се определят условията и редът за предоставяне, регистриране и отчитане на трудовите договори пред инспекцията по труда.

За тези договори не трябва се изпращат уведомления в Националната агенция за приходите, за изпълнението на работата по тях не се връчва длъжностна характеристика и не се издава заповед за прекратяване на трудовия договор поради изтичане на срока. Дневните договори ще бъдат издадени от ГИТ след като производителят си е платил осигуровките в НАП.

Предлага се тези работници да се осигуряват само във фонд "Пенсии" и фонд "Трудова злополука и професионална болест". Тези хора ще бъдат здравно осигурявани, като здравноосигурителните вноски ще се внасят авансово от работодателите заедно с вноските за социално осигуряване.

Предлагат се и изменения, с които ще се даде възможност хората, които полагат труд по време на сезонната селскостопанска работа, да не бъдат лишавани от паричните обезщетения за безработица, които получават, както и да имат право да ползват пълния набор от посреднически услуги по Закона за насърчаване на заетостта.

Според председателя на социалната комисия Хасан Адемов трябва да има масирана кампания за правата на работниците с въвеждането на еднодневните договори, за да сработи този текст.

Предвидено е разпоредбата за еднодневни трудови договори да се прилага до 31 декември 2015 г. След като бъде направен анализ на приложението ѝ, може да се удължи нейното действие, включително да се разшири приложното ѝ поле и за други дейности при доказана ефективност, пише в мотивите на законопроекта.

Срещу това обаче имаше възражения от страна на заместник-председателя на земеделската комисия Ферихан Ахмедова, която посочи, че това няма да създаде предвидимост и сигурност за земеделските производители, а в отраслите, които ще бъдат приоритетни в програмата за развитие на селските райони, се изисква много работна ръка.

Според Корнелия Нинова от БСП не е и юридически обосновано в закона да има крайна дата. Въвеждането на срок за разпоредбата е по искане на КНСБ, тъй като от синдиката се опасяват да няма злоупотреби и смятат, че трябва да се направи анализ на действието ѝ преди да стане постоянна.

С промените в Кодекса на труда се урежда изрично задължението на работодателя да води трудови досиета на своите работници и служители. Уредено е и правото на работника или служителя да получава заверени копия от съхраняваните в досието документи.

Предлага се и промяна за установяването на работно време с променливи граници с цел съвместяване на трудовите и семейните задължения на работника или служителя. С нея се предвижда в предприятията, в които организацията на труда позволява да се установява работно време с променливи граници, извън времето на задължително присъствие работникът или служителят да може да отработва неотработеното дневно работно време в следващия или в други дни от същата работната седмица. Начинът на отчитането на работното време ще се урежда с правилника за вътрешния трудов ред на предприятието.

От КНСБ изразиха безпокойство, че при такова работно време, е възможно в края на

седмицата да се стигне до 10-12-часови работни дни.

Със законопроекта се предлага още времето на неплатен служебен или творчески отпуск да се зачита за трудов стаж. С предложените промени се уеднаквява продължителността на отпуска за майчинство за четвърто и следващо дете с този за първо, второ и трето дете. Правото на платен отпуск за майчинство за четвърто и следващо дете ще бъде две години, а не година и половина, както досега.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.