Берлин обяви условията за репатриране на бойци на "Ислямска държава"

Хорст Зеехофер

Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер каза, че на чуждестранните бойци в групировката "Ислямска държава" и техните семейства ще бъде позволено да се върнат в Германия, ако самоличността им бъде безспорно потвърдена и те не представляват риск за сигурността, предаде ДПА.

"В интерес на сигурността на страната ни германското правителство трябва да постави условия за връщането на бивши бойци на ИД, които имат германско гражданство", каза Зеехофер в интервю за всекидневника "Зюддойче цайтунг".

Всеки отделен случай трябва да бъде изяснен на място в Сирия, "преди който и да е да бъде качен на самолет", каза министърът и уточни, че става дума включително за лични данни и криминални прояви в други държави.

В събота американският президент Доналд Тръмп настоя европейските държави да репатрират и изправят пред съд над 800 задържани чуждестранни бойци в Сирия.

Тръмп каза, че САЩ, които планират да изтеглят войските си от Сирия, в противен случай ще трябва да освободят бойците, макар че те са в кюрдски, а не в американски места за задържане.

Европейските лидери се противопоставиха на искането. Задържането и изправянето пред съд на членове и бойци на ИД ще е трудно без свидетели и улики за престъпления, извършени докато са били част от терористичната групировка.

Зеехофер каза, че иска да предотврати завръщането на бивши бойци на ИД в Германия, ако са заподозрени за тежки престъпления.

Германските власти смятат, че около 40 бойци на ИД, задържани от кюрдите в Сирия, имат германски паспорти. В момента властите се занимават най-вече с около 100 души, свързани с ИД, включително жени и деца. Самоличността на около 60 от тях е вече почти напълно изяснена. Издадени са 18 заповеди за арест на членове на ИД от общо 40 идентифицирани, задържани в контролирани от кюрдите райони.

По-голямата част от информацията за задържаните членове на ИД идва от германското разузнаване, според източници на ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа