Германия прие хладно призива на Тръмп за връщане на чуждестранните джихадисти

Германският външен министър Хайко Маас

Германия може да приеме обратно бойци на терористичната групировка "Ислямска държава", заловени в Сирия, само ако заподозрените имат достъп до консулски услуги. Това заяви министерството на вътрешните работи, намалявайки вероятността Берлин да изпълни искането на американския президент Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Тръмп призова вчера Великобритания, Франция и Германия да приемат обратно над 800 заловени бойци на ИД и да ги изправят пред съда.

По принцип всички германски граждани и заподозрените, че са се сражавали за ИД имат право да се върнат, каза говорителка на германското вътрешно министерство. Това обаче може да стане само, при условие че те са имали достъп до консулски услуги, допълни тя. По думите ѝ Ирак е изявил интерес да изправи пред съда някои от бойците на ИД.

"В Сирия обаче германското правителство не може да гарантира правни и консулски услуги за задържаните германски граждани заради въоръжения конфликт там", допълни говорителката.

Близо 1050 души се отправиха от Германия към военните зони в Сирия и Ирак от 2013 г. и близо една трета вече са се върнали в страната, според германските власти.

Искането на американския президент Доналд Тръмп Европа да приеме обратно 800 бойци на групировката "Ислямска държава" (ИД) ще бъде изключително трудно за изпълнение, каза вчера германският външен министър Хайко Маас, цитиран от ДПА.

Връщането им е възможно само "когато може да се гарантира, че тези хора ще бъдат незабавно изправени пред съд и когато бъдат поставени под стража", заяви Маас в ефира на телевизия А Ер Де. За тази цел властите се нуждаят от информация и от разследвания за извършени престъпления, каквито, по думите му, не могат да бъдат гарантирани.

Сирийските кюрди, които изиграха ключова роля в боевете срещу ИД в Сирия, приветстваха призива на Тръмп, допълва ДПА.

Стотици бойци от десетки страни са под надзора на Сирийските демократични сили (СДС) - военизирана група, съюзник на коалицията, оглавявана от САЩ.

"Както се изправяме срещу тероризма и Даеш ("Ислямска държава") в координация с международния алианс, така и проблемът с чуждестранните джихадисти, техните деца и жени трябва да бъде решаван в координация с международната общност. Това е бреме, което не можем да носим сами", допълни организацията.

Белгийският премиер Шарл Мишел е съгласувал с британския премиер Тереза Мей възможностите за обратно приемане в Европа на джихадистите от "Ислямска държава" (ИД), както призова президентът на САЩ Доналд Тръмп, съобщават медиите в Белгия.

В следващите дни Мишел ще разговаря с президента на Франция Еманюел Макрон и с премиера на Холандия Марк Рюте. Белгия цели въпросът да бъде решен с общи усилия, уточнява министърът на правосъдието Кун Генс. По неговите думи трябва да бъде намерено решение, което ограничава възможно най-много заплахата за сигурността.

Очевидно е, че оставането на терористите под надзор е за предпочитане пред тяхното пълно освобождаване, казва Генс. Той пояснява, че дори да бъдат върнати в Белгия, джихадистите незабавно ще бъдат прехвърлени към затвора, защото имат задочно издадени присъди.

Бившият белгийски държавен секретар по миграцията Тео Франкен настоява терористите да бъдат лишени от белгийско гражданство. По неговите думи така ще отпадне необходимостта те да бъдат връщани в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят