Берлускони подкрепи председателя на европарламента за премиер на Италия

Антонио Таяни

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни би бил прекрасен избор за ръководител на следващото правителство на Италия, заяви бившият премиер и лидер на консерваторите Силвио Берлускони, цитиран от ДПА.

64-годишният политик заяви това преди насрочените за неделя общи избори. Десният блок на Берлускони е фаворит на изборите, но в него има вътрешни разделения, включително по въпроса кой да стане премиер в случай на победа.

"Всеки може да разбере, че Таяни би бил прекрасен кандидат", заяви Берлускони пред италианското държавно радио РАИ. "Всички, даже левите депутати, го смятат за най-добрия председател в историята на Европарламента", добави той.

Таяни има дългогодишна кариера в европейските институции и репутация на политик, който се стреми към компромисни решения. През 1994 г. е избран за евродепутат. Освен това е служил като еврокомисар по транспорта и индустрията. В младостта си е монархист и става един от основателите на партията на Берлускони "Напред Италия". В периода 1994-1995 г. е говорител на бившия премиер. Никога досега не е играл важна роля в националната политика, с изключение на неуспешен опит да бъде избран за кмет на Рим през 2001 година.

Твърдият десен съюзник на Берлускони Матео Салвини, от Лигата (преименуваната Северна лига), също се стреми към премиерския пост. Той потвърди в интервю, че неговият модел е унгарският авторитарен премиер и противник на имиграцията Виктор Орбан. "Ако Европа е (председателя на Европейската комисия Жан-Клод) Юнкер, тогава аз съм антиевропейски настроен. Ако е Орбан, който е от ЕНП (Европейската народна партия), това е Европа, която харесвам", заяви Салвини пред в. "Месаджеро".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?