Берлускони ще полага общественополезен труд в център за възрастни хора

Италианска правителствена агенция поиска от италиански съд да прецени дали бившият италиански премиер Силвио Берлускони може да изтърпи едногодишната си присъда за данъчни измами чрез полагане на общественополезен труд в център за възрастни хора,
съобщи Ройтерс.

Седемдесет и седем годишният Берлускони беше изгонен от Сената миналата година, след като беше потвърдена присъдата му от една година затвор за данъчни измами. Заради напредналата си възраст той имаше възможност да избира дали да изтърпи присъдатапод домашен арест или чрез общественополезен труд.

Берлускони избра втория вариант.

Според предложението на италианската Агенция за социални грижи Берлускони може да работи по един ден на седмица в център за възрастни хора. Агенцията предлага освен това присъдата на Берлускони да се смята за изпълнена след 9 месеца вместо след една година.

Засега не става ясно дали агенцията е отправила искането по молба на адвокатите на Берлускони. Италиански съд ще се произнесе по въпроса в четвъртък.

Агенцията за социални грижи обикновено прави предложения във връзка с присъдите, които изискват полагане на общественополезен труд или престой в рехабилитационен център.

Европейският съд по правата на човека отказа да удовлетвори молбата на адвокатите на Берлускони той да участва в изборите за Европейски парламент, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Политикът се беше обърнал чрез адвокатите си към съда с молба съдът да вземе мерки по отношение на италианската държава, които да му позволят да се бори за влизане в Европарламента. Заради присъдата за данъчни измами Берлускони няма право да се
кандидатира на избори на национално и европейско ниво.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят