Беронов разкритикува Първанов за конституцията и раздадените ордени

Беронов разкритикува Първанов за конституцията и раздадените ордени

Десният кандидат –президент Неделчо Беронов разкритикува сегашния държавен глава Георги Първанов затова, че не се е възползвал от конституционното си право на законодателна инициатива при последните промени в основния закон.

Това стана в четвъртък, след като кандидат- президентската двойка Неделчо Беронов и Юлиана Николова се регистрира в ЦИК. Инициативният комитет в тяхна подкрепа е събрал над 27 000 подписа. Изискваните по закон са 15 000.

Беронов, който е председател на Конституционния съд (КС), заяви, че не е участвал в последното му заседание, за няма никакви съмнения, че може да повлияе на решенията му. КС отмени конституционната поправка, която даваше право на парламента да отзовава главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища.

Попитан дали така КС не бламира управляващото мнозинство в желанието му да въведе повече контрол и отчетност в съдебната система, каквито са обвиненията на левицата, Беронов отговори, че едно е да се въведе контрол, а друго е каква е формата на този контрол и организацията, по която се осъществява.

Той припомни речта на Първанов пред парламента през януари, по повод четвъртата годишнина от началото на мандата му. Тогава държавният глава каза, че отзоваването на тримата магистрати трябва да стане по реда, предвиден в конституцията, тоест от КС, защото това е независим съдебен орган, различен от този, който повдига обвинението.

Тогава Първанов каза една истина, в която Народното събрание не се вслуша, допълни Беронов. Според мен Георги Първанов трябваше да го направи не само в това обръщение, а трябваше да направи официално предложение за промяна в конституцията в тази ѝ част, добави десният кандидат-президент.

Запитан на какъв принцип ще раздава ордени и медали, ако бъде избран за държавен глава, Беронов заяви, че ще прави това само по принципа, който е законово изискуем - за заслуги към държавата и обществото. Според него този принцип сега не се спазва.

"Прегледайте какви ордени и на кого са дадени - и на бизнесмени от сенчестия бизнес, и на бивши служители на репресивния държавен апарат - нещо, което беше сигнал, че държавният глава е именно техният човек във властта", допълни Беронов.

Той ще открие кампанията си в София и възнамерява да заложи на промяната, възстановяването на демократичните принципи за управление и защитата на националните интереси както в ЕС, така и в отношенията със съседните държави.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?