Бетина Жотева от СЕМ записана как заплашва журналист

Скандалът е по повод въпрос на Къдринка Къдринова за радио "България"

Членът на СЕМ Бетина Жотева се оказа основен герой в аудио запис, с който отговорният редактор в сайта на Съюза на българските журналисти (СБЖ) Къдринка Къдринова показва как е била заплашена от нея по време на заседание на парламентарната медийна комисия преди седмица.

Скандалът между двете се разрази по време на дискусия за бъдещето на радио "България", което генералният директор на БНР Александър Велев искаше да закрие.

В записа, разпространен в интернет от Къдринова, се чува как Жотева се обръща към нея с думите: "Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става!"

Повод за заплашителната ѝ реакция е въпрос от журналистката дали Жотева е заявила пред испаноговорящи посланици, че външният министър Екатерина Захариева подкрепя затварянето на радио "България". Въпреки че официалната позиция на МВнР бе точно обратната.

"Трагедия е, че Съюзът на българските журналисти е в такива ръце. Много съжалявам. Това е невероятна долнопробна клюка. Много се извинявам, че занимаваме лично... За първи път чувам подобно нещо", отговаря Жотева пред комисията, след което разговорът ѝ с Къдринова продължава на фона на дискусията в залата.

"Подозирам, че ме вкарвате в някаква интрига", заявява членът на СЕМ на журналистката, след което Къдринова ѝ отговаря: "В нищо не Ви вкарвам. Съобщих информация, която имам от първо лице."

"Много внимателно! Ама много внимателно! Значи, който се е опитал да ме вкара в интрига, не е прокопсал. Те поне знаят (сочейки към служители на СЕМ - по думите на Къдринова). Много внимателно! Ама много внимателно с мен специално", продължава разпрата Жотева, след което е попитана от Къдринова дали това е заплаха.

"Абсолютно. Пред всички", отсича Жотева в близост до диктофона на журналистката, който записва разговора. Следва и последната ѝ реплика: "Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става!"

Впоследствие Къдринова съобщи, че е сезирала за случилото се Етичната комисия на Съюза на българските журналисти с предложение той да излезе с позиция за поведението на Жотева.

Междувременно членът на СЕМ от квотата на предишния президент Росен Плевнелиев публикува в профила си във Фейсбук част от стенограмата от въпросното заседание на медийната комисия. Както и уверение, че ще съди "до последно" Къдринова "за тази интрига".

Mediapool публикува стенограмата без редакторска намеса:

КЪДРИНКА КЪДРИНОВА: Понеже един от народните представители тук спомена "посланици", ще спомена, че има подготвено писмо от испаноговорящите посланици – те са останали вече малко, посланикът на Испания, на Аржентина, на Куба и на Венецуела... Ше отправя един въпрос към един член на Съвета на електронни медии – госпожа Жотева. Бих искала да се поинтересувам, имам информация от много достоверен източник, вчера Вие сте обяснили на един от тези испаноезични посланици, че в резултат на Ваш личен разговор с външния министър, г-жа Екатерина Захариева, тя Ви е казала, че е за закриването на "Радио България". Бихте ли обяснили откъде имате тази информация? Както чухме, позицията на Външно министерство е друга. Това е.

БЕТИНА ЖОТЕВА: Трагедия е, че Съюзът на българските журналисти е в такива ръце. Много съжалявам. Това е невероятна долнопробна клюка. Много се извинявам, че занимаваме лично... За първи път чувам подобно нещо. Уважаеми дами и господа, господин Председател, моля за извинение.

ПРЕДС. ВЕЖДИ РАШИДОВ: Нека да не влизаме в този тип говорене, особено от уважение и към Вас, и разбира се, към целия Съвет, и заседанието, защото "някой каза нещо", това не е добре да го коментираме.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?