Бетонни съоръжения "изяждат" плаж "Журналист"

Бетонни съоръжения, изградени под предлог за брегоукрепване, унищожават плажа пред Международния дом на журналистите край Варна. За това сигнализираха от Съюза на българските журналисти пред Нова телевизия. В морето са изсипани тонове скална маса, поставени са и бетонни съоръжения в резултат на което плажната ивица е сериозно намаляла. Според Институа по океанология човешката намеса има катастрофален ефект. По случая за започнали проверки, но към момента не е установен нарушител.

"От март месец наблюдаваме, че ивицата намалява. Плажът се превърна в грозна гледка. Установено е, че циментените съоръжения са допринесли за разрухата на плажа", заяви председателят на управителния съвет на СБЖ Снежана Тодорова. Според Георги Калагларски от съюза на плажа е останал пясък "колкото за два самосвала".

Проверки на Института по океанология сочат, че този процес е започнал през 2011 г. Идеята била съоръженията да укрепят брега и да задържат пясъка. Последното съоръжение е от тази година.

"В момента поради кумулативния ефект на тези два съоръжения и третото, което е построено през 2020-2021г. от март и което има катастрофален ефект по отношение на задържане на надлъжно бреговия седиментен транспорт или неговото отклоняване, недостигат седименти до плажа", заяви доц. Николай Вълчев от института.

В четвъртък Басейнова дирекция е правила проверка на мястото. В хода ѝ не е установено натрупване на скални маси в морето.

Споделяне

Още от България