Без чипс, кашу и пасти в училищните бюфети и столове

Без чипс, кашу и пасти в училищните бюфети и столове

От новата учебна година в училищните бюфети и столове ще се набляга на здравословното хранене на децата. От 15 септември влиза в сила новата наредба за храните в училищните лавки на здравното министерство, която изхвърля от предлаганите артикули в бюфетите чипса, пържени ядки и други мазни храни, както и шоколадовите изделия и газираните напитки.

Целта е децата да бъдат ограничени от нездравословните неща за ядене в училище, тъй като затлъстяването сред подрастващите и произтичащите от него вреди за здравето се превръщат в сериозен е сериозен проблем.

Проучване от миналата година сочи, че 30% от децата в първи клас са с наднормено тегло, като от тях 17% са със свръхтегло, а 13% са със затлъстяване.

Наднорменото тегло увеличава риска от диабет в ранна детска възраст, както и от появата на хипертония при децата.

В градовете 36% от учениците ползват училищните столове, а в селата те се посещават от 54% от децата. В същото време мляко и млечни продукти се предлагат едва в 39% от столовете, само в около 20% от столовете има плодове за десерт, а 84% от столовете предлагат пържени храни.

От началото на учебната година училищните столове трябва поне веднъж седмично да включват риба в менюто.

 Два пъти седмично трябва да се предлага пълнозърнест хляб, а пълнозърнести макаронени изделия също трябва да се предлагат поне веднъж седмично. Телешкото, свинското и агнешкото месо трябва да са без видими мазнини. Колбасите се изключват от основното хранене.

Всеки ден в детското меню трябва да бъдат включени плодове и зеленчуци.

Въпреки, че всички пържени сладки изделия като мекици и понички, които са с високо съдържание на мазнини, се забраняват, баничките, които също са мазна храна, ще бъдат позволени за децата. Шоколадът също ще е разрешен, но под забрана за продажба в лафките попадат пастите и други шоколадови изделия.

Контролът за спазване на новата наредба ще се осъществява от Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Глобите при нарушения са от 100 до 5 хил. лв.

През ноември ще бъде направена тематична проверка, която да покаже как върви изпълнението на новата наредба за предлаганите храни в училищните столове и бюфети.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?