Без гръмоотводи са 80% от сградите в София

Без гръмоотводи са 80% от сградите в София

В 80 на сто от сградния фонд в София, а и в цялата страна липсват гръмоотводи, твърдят водещи експерти в инженерния бранш. Освен това България е единствената европейска държава, в която нормативната уредба за мълниезащитата не е синхронизирана с тази на Общността и това може да доведе до санкции за страната.

В момента работим по норматив от 70-те години, посочи инж. Христомир Иванов - водещ експерт по мълниезащита и член на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Срокът за приемането на новата наредба е изтекъл през февруари 2009 г., заради което има реална опасност ЕК да ни санкционира, каза той. Проблемът е, че липсва контрол при изпълнение на проектите, особено когато се стигне до покривите на сградите. Това става само при добра воля от страна на инвеститора.

Инж. Иванов каза, че от цяла България само в София и Дупница са проверени училищата и детските градини за изправността на мълниеносната защита.

Учените припомниха статистиката, според която в различни региони на земното кълбо ежедневно бушуват около 10 млн. мълниеносни бури, т. е. над 100 в секунда. Нашата страна е с доказано силна мълниеносна дейност, като средният брой на проявленията на мълнии варира от 3 до 12 на квадрата километър площ. Вследствие на глобалното затопляне броят им е увеличен два пъти.

Около 28 на сто от повредите на електрониката (компютри, телевизори, интернет комуникации и друга прецизна електронна техника) се дължат на токови удари, причинени от мълнии.

Статистиката сочи, че пренапрежение вследствие на мълнии са причината в Европа годишно да се повреждат над 1 000 000 компютри и др. електронна техника. Средногодишната стойност на загубите, причинени от атмосферни пренапрежения в електрическата мрежа за Европа са в порядъка на около 500 млн. евро, а за България - над 60 млн. лева, сочи статистиката.

Според експертите е нужна своевременно приета и добре функционираща нормативна база, отговаряща на европейските и световни стандарти. Те подчертаха, че защита от преки попадения на мълнии и техните вторични въздействия е напълно възможна. Обезопасяването на една еднофамилна къща струва около 500 - 600 лева, а на многоетажен блок - 800 - 900 лева. Професионалното обследване дали домът ви е снабден с надеждна защита излиза 60 – 70 лева.

Споделяне

Още от Имоти

Колко време давате на новия парламент?