Без проблеми с бюлетината в чужбина, ако има балотаж на изборите

Навреме ще дадем указания на Министерство на външните работи (МВнР) за това как и с каква бюлетина ще гласуват българите в отдалечените краища на света ако има втори тур на президентските избори. Това обяви Ралица Негенцова, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), в четвъртък.  По-рано от външното ни министерство изразиха опасения, че бюлетините за втори път няма да могат да бъдат изпратени навреме в далечни държави, като Австралия и Нова Зеландия.

Негенцова заяви още, че точният брой на избирателите, на чиято база ще се изчислява резултатът от вота, ще е ясен в деня на изборите, тъй като дотогава служба ГРАО ще актуализира списъците.   

144 секционни избирателни комисии са сформирани в общо 49 държави, съобщиха пък от МВнР.

В сравнение с парламентарните избори от 2005 г. сега комисиите са с 200 по-малко, което се дължало на промяната в Закона за провеждане на изборите. Най-много секционни комисии – 43 - са сформирани в Турция. След това са САЩ - 10, Испания - 5 и Великобритания - 4.

В Турция са подадени над 9000 заявления за гласуване.

В около 20 държави ЦИК е разрешила да се проведе гласуване въпреки, че дипломатическите мисии са получили под 100 заявления от граждани, желаещи да участват във вота.

До 5 октомври тази година МВнР е връчило на ГРАО списък с имената на около 16 000 души, които ще гласуват в чужбина и които трябва да бъдат заличени от списъците в България.

Споделяне

Още от Избори 2006

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?