Безпилотните самолети и киберзащитата – приоритети за отбраната на ЕС

Безпилотните самолети, киберзащитата и сателитите са приоритети за отбраната на Европейския съюз. Това стана ясно, след като върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън представи доклад по повод Европейския съвет на 19 и 20 декември, който ще е посветен на сигурността и отбраната.

"Сътрудничеството е станало жизнено необходимо, ако ЕС иска да е в състояние да реагира бързо на предизвикателствата пред сигурността - киберзащита, Космос, енергетика, морска и гранична безопасност", посочва Аштън в доклада си за Общата политика по сигурността и отбраната, цитирана от Франс прес.

За постигане на конкретен напредък на форума през декември в доклада се открояват четири приоритета. Единият е разработването на безпилотни самолети за полет на средна височина с голям ресурс на автономност, каквито няма европейската отбрана.

Целта е на срещата в Брюксел държавните и правителствени ръководители "да насърчат европейски подход към развитието на този капацитет" до 2020 г.

Друг приоритет е развиването на обща сателитна комуникационна система с военно и цивилно предназначение до 2025 г.

Сега ЕС разполага с 12 сателита в пет групи, чийто срок на функциониране приключва между 2018 и 2025 г.

Предлага се и съвместен подход в киберзащитата, но този въпрос "е изключително деликатен, тъй като засяга сърцевината на суверенитета на страните членки", подчерта високопоставен представител на ЕС.

Последният приоритет е общото закупуване на самолети-цистерни, каквито не достигат на европейските въоръжени сили.

Европейската отбранителна индустрия е важен икономически сектор с над 730 000 преки служители и оборот от 172 милиарда евро за 2011 година.

Споделяне

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?