Безплатен градски транспорт в естонската столица Талин

Естонската столица Талин стана първата в Европейския съюз с безплатен градски транспорт, съобщи "Франс прес". Привилегията е само за постоянните жители на града, които имат регистрация в общината.

Според правилата, които влязоха в сила тази година, почти 420 000 души, които живеят в Талин, ще могат да ползват безплатно автобусната и трамвайната мрежа, след като си купят специална зелена транспортна карта за 2 евро.

Общественият транспорт досега беше безплатен само за възрастните граждани. "Радвам се, че сега публичният транспорт е безплатен, защото не трябва да се тревожа повече дали месечната ми карта е изтекла", казва 35-годишната Галина пред агенцията.

Въпреки че повечето жители са доволни от промяната, не липсват и негативни реакции. Повечето критики идват от тези, според които решението е само опит на Центристката партия да увеличи популярността си преди наближаващите местни избори през октомври тази година.

Центристката партия обаче настоява, че инициативата има за цел да облекчи движението и да намали замърсяването на града. Решението беше взето след референдум, на който три четвърти от гласувалите дадоха своята подкрепа за идеята.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?