Безплатен градски транспорт в естонската столица Талин

Естонската столица Талин стана първата в Европейския съюз с безплатен градски транспорт, съобщи "Франс прес". Привилегията е само за постоянните жители на града, които имат регистрация в общината.

Според правилата, които влязоха в сила тази година, почти 420 000 души, които живеят в Талин, ще могат да ползват безплатно автобусната и трамвайната мрежа, след като си купят специална зелена транспортна карта за 2 евро.

Общественият транспорт досега беше безплатен само за възрастните граждани. "Радвам се, че сега публичният транспорт е безплатен, защото не трябва да се тревожа повече дали месечната ми карта е изтекла", казва 35-годишната Галина пред агенцията.

Въпреки че повечето жители са доволни от промяната, не липсват и негативни реакции. Повечето критики идват от тези, според които решението е само опит на Центристката партия да увеличи популярността си преди наближаващите местни избори през октомври тази година.

Центристката партия обаче настоява, че инициативата има за цел да облекчи движението и да намали замърсяването на града. Решението беше взето след референдум, на който три четвърти от гласувалите дадоха своята подкрепа за идеята.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?