Безплатни прегледи за жертви на домашно насилие във вторник

Във вторник 17 лечебни заведения в цялата страна ще извършват безплатни психиатрични консултации за жертви на домашно насилие, съобщиха в понеделник от социалното министерство.

Инициативата е по случай 15 май – Международния ден на семейството. В София прегледите ще се извършат в университетските болници „Александровска” и „ Свети Наум”, както и в областния диспансер за психични заболявания със стационар, а в останалите гладове – Пловдив, Варна, Велико Търново, Бургас, Търговище, Добрич, Хасково, Русе, Смолян, Кюстендил, Стара Загора, Видин, Монтана и Дупница - в центровете за психично здраве.

По данни на Агенцията за закрила на детето през първото тримесечие на годината над 800 деца са станали жертва на домашно насилие. При 80% от случаите тормозът е бил оказан в семейството.

В четвъртък Българската лига по хипертония и Асоциацията на студентите медици и фармацевтични компании откриват пунктове за безплатно измерване на кръвното налягане. Инициативата е по повод Световния ден на хипертония и ще обхване четири града – София, Плевен, Пловдив и Варна.

Освен измерване на кръвното, ще се следи и сърдечната честота, телесното тегло и обиколката на талията.

Споделяне

Още от България