Безработицата в Гърция расте, темпът на рецесията намалява

Безработицата в изпадналата в рецесия Гърция продължава да нараства, а нивото ѝ е достигнало 27,9 процента през юни, съобщава Асошиейтед прес. Без работа са 58,8 процента от хората на възраст под 25 години.

За сравнение, равнището на безработицата е било 24,6 процента миналата година, посочва гръцкият статистически институт. През юни 2008 г. преди световната финансова криза и навлизането в рецесия от Гърция, нивото на безработицата беше 7,3 процента.

Общият брой на безработните лица превишава 1,4 милиона души. В допълнение към това 3,33 милиона в Гърция са извън активното население, което е само малко под 3,63-те милиона работещи.

Същевременно гръцкото финансово министерство съобщи, че очаква икономиката на страната да се свие с 3,8 процента през 2013 г., а не с 4,2 процента, както прогнозират чуждестранните кредитори.

Премиерът Андонис Самарас заяви миналата седмица, че според него свиването на икономиката през 2013 г. ще бъде по-малко от прогнозираното и "икономическата болка" ще се облекчи следващата година.

"Нафтемборики" посочва, че Атина също така очаква да се върне към растеж следващата година с по-високо от прогнозираното ниво от 0,6 процента.

Гръцката икономика, която преживява шеста поредна година на рецесия, се сви с 6,4 процента през 2012 г. Постигането на по-малък от прогнозирания спад би помогнало на Атина да спази фискалните цели на спасителната програма в размер на 240 милиарда евро от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани