Безработните в Европейския съюз стигнаха 24.67 милиона души

Безработните в Европейския съюз през април са били 24.667 млн. души, 17.405 млн. от които са граждани на страните от еврозоната. Това сочат ревизираните данни на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в петък.

В сравнение с март броят на безработните в ЕС се е повишил със 102 хиляди души, а в еврозоната – със 110 хиляди души. На годишна база броят на безработните в ЕС се е увеличил с над 1.9 млн. души, а в еврозоната – с 1.8 млн. души.

Продължава да се влошава младежката безработица в ЕС. През април безработните младежи до 25 г. са се увеличили с 268 хиляди до 5.462 млн. души, от които 3.358 млн. са граждани на държавите от еврозоната.

Според данните на Евростат равнището на младежката безработица у нас през април е било 32.3% при средно за ЕС 22.4%, а за еврозоната - 22.2%.

Безработицата в България през април е била 12.6%, показват още данните на Евростат.

Според Агенцията по заетостта безработицата у нас през април е била 11.4%, но тя отчита само регистрираните на трудовите борси.

Безработицата в еврозоната е останала на рекордно високите 11 процента за втори пореден месец през април, посочва Евростат.

Испания продължава да е най-силно засегната страна от липсата на работни места. Безработицата там през април е 24.3 на сто.

От Европейската комисия разпространиха коментар на данните на Евростат, в който се казва, че комисията е "обезпокоена от повишаващото се равнище на безработицата в Европейския съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?