Битката за Алепо приключва: Сирийската армия изтласка бунтовниците

Асад обаче трудно ще си върне контрола над цялата страна, на ход е Тръмп

Алепо, сн. ЕПА/БГНЕС
Правителствените сили са изтласкали бунтовниците от Алепо и сраженията в града са към края си. 
 
Бунтовниците сега се изтеглят от шестте квартала на източната част на града, които бяха последният им бастион, съобщи директорът на сирийската неправителствена организация Сирийски център за наблюдение на правата на човека Рами Абдулхарман.
 
В понеделник сирийската армия продължи офанзивата в Алепо, като ги изтласка от големия югоизточен квартал Шейх Саид. По бунтовническите квартали цяла нощ бяха нанасяни въздушни удари, съобщиха от Сирийския център за наблюдение на човешките права правозащитниците.
 
Най-малко 413 цивилни са убити в Източен Алепо от началото на офанзивата на 15 ноември. Още 139 са загинали от ракетни удари на бунтовниците по западните квартали, сочат данни на СЦНЧП. 
 
Над 13 хиляди жители са напуснали за денонощие зоните в Източен Алепо, все още контролирани от бунтовниците, съобщи руският Център за помирение на враждуващите страни, с чието съдействие е осъществено изтеглянето, информира ТАСС.
 
За денонощие са евакуирани 13 346 мирни жители, включително 5831 деца. 728 бунтовници са се предали и са минали в западната част от града. 
 
Всички са настанени в хуманитарни центрове, където получават топла храна и медицинска помощ.
 
Центърът за помирение денонощно следи евакуацията на мирни жители от обсадените райони, за която информира онлайн чрез сайта на руското министерство на отбраната. 
 
Междувременно руски военни от Международния противоминен център продължават да разминират източни квартали, откъдето са изтласкани бунтовниците. 
 
"През изтеклото денонощие те разминираха общо 7.1 хектара площи, училище, джамия, детска градина, полицейско управление и близо 3.5 км автомагистрали", съобщи центърът.
 
Десетки хиляди хора продължават да са обсадени в Алепо почти без вода, храна, подслон и вече без болници. 
 
Ужасите, които преживява градът, са всеизвестни. Наричат го "гигантско гробище", "място накрая на света" и "позора на нашето време", отбелязва британският "Гардиън". 
 
Засега Западът и Русия не могат да стигнат до съгласие за прекратяване на сраженията. 
 
Началото на края за сирийските бунтовници 
 
Падането на Източно Алепо изглежда неизбежно, след като правителствените сили завзеха за дни почти всички контролирани от бунтовниците райони. Това ще е началото на края за сирийските бунтовници, които през 2012 г. нахлуха в града, тържествуващи пред перспективата за сваляне на президента Башар Асад, но в последните месеци наблюдават как поражението неумолимо наближава. 
 
Руските въздушни удари, решението на Запада да не предприема военна намеса и дипломатическата му слабост, решението на Турция и други да се отметнат относно опитите за сваляне на Асад, избирането на Доналд Тръмп, а не на Хилари Клинтън - всичко сочеше в една посока. 
 
Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура заяви обаче, че падането на града няма да сложи край на сирийския конфликт. 
 
Асад трудно ще си върне контрола над цяла Сирия 
 
Победа на Асад в Алепо ще означава контрол върху петте най-големи града в Сирия, но само върху една трета от нейната територия. "Ислямска държава" продължава да държи голяма част от Източна Сирия и се върна в град Палмира през уикенда, кюрдите контролират обширна част от североизтока, сред бунтовниците в провинция Идлиб, на турската граница, доминират твърдолинейни ислямисти, а бунтовници държат разпръснати райони на юг. 
 
Малко вероятно е режимът да възстанови контрола си върху територията, която изгуби, и може да очаква партизанска война в районите, които контролира, предупреждава вестникът.
 
Миналата седмица висши лидери на сирийската гражданска опозиция бяха на дискретно посещение във Вашингтон, за да се срещнат с конгресмени и експерти, свързани с екипа на Доналд Тръмп по прехода. 
 
Политиката на Тръмп 
 
Мисията им беше колкото проста, толкова и спешна - да убедят Тръмп, че има нужда от сирийските бунтовници колкото и те от него, отбелязва в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.  
 
Преди избирането си Тръмп често критикуваше подкрепяната от САЩ съпротива на режима на Асад, като допускаше, че САЩ не разбират истинската ѝ същност, и се питаше дали успехът на сирийската революция е за предпочитане пред запазването на режима на Асад. 
 
Тръмп заяви, че ще се присъедини към Москва в борбата "с терористите", без да дефинира кои са те. Той дори заяви, че Алепо е паднал, въпреки че бунтовници и цивилни в града продължават да се борят за оцеляването си. Целта на опозиционните лидери е да убедят следващия президент, че сирийската гражданска война и заплахите, които тя поражда за жизненоважните американски интереси, не може да бъде прекратена без тяхното сътрудничество. В интервю за автора на статията те казали, че искат да помогнат на правителството на Тръмп да работи с Русия срещу терористите. 
 
Посланието ни към него е, че опозицията, която описва, която не познава, е сирийската нация, сирийската цивилизация. Би трябвало да направи усилие да ни опознае по-добре, казал пред вестника премиерът на опозиционното сирийско временно правителство Джавад Абу Хатаб. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?