Бивол: Тайна презентация разкрива богатството на Делян Пеевски

Собствеността му възлиза на стотици милиони долари

Бивол: Тайна презентация разкрива богатството на Делян Пеевски

Презентация, правена за дубайски инвеститори, разкрива бизнес империята на политическия брокер Делян Пеевски.

Това съобщава разследващият сайт "Бивол".

Според изданието заличена и забравена на сайта на дубайска компания презентация разкрива реалните мащаби на скритата империя "Пеевски".

Става дума за презентация пред инвеститори на дубайската офшорка "Ти Джи Ай Мидъл Ист" (TGI Middle East), която се хвали, че притежава крупни активи в България.

В списъка влизат "Булгартабак" (оценен на 320 млн. долара), пловдивската цигарена фабрика "Юрий Гагарин" (50 млн. долара), фирмата за млечни продукти "Лакрима" (50 млн. долара), веригата за търговия на дребно "Табак Маркет" ("Лафка"), компанията за доставки "Експрес Лоджистикс енд Дистрибюшън" (30 млн. долара), "Дореко" и софтуерната фирма "БГ Бизнес Солюшънс".

TGI Middle East се рекламира, че притежава активи за 700 млн. долара в Европа и Азия, от което "Бивол" прави извода, че бизнес империята на Делян Пеевски може да се оцени на около 1.5 млрд. лв.

У нас дубайската офшорка нашумя в края на 2016 г., когато Комисията за защита на конкуренцията ѝ разреши да придобие контрол върху веригата за техника "Техномаркет България" - дружество, в което Делян Пеевски официално притежава дял. В средата на 2016 г. през фирмата си "НСН Инвестмънг" Пеевски придоби 72.65% от "Техномаркет".

Междувременно, "Техномаркет" е в тежка съдебна битка със собственика на повечето от магазините си - "Глориент инвестмънт", който твърди, че дружеството на Пеевски не си плаща наемите.

По данни на Централния депозитар към края на 2016 г. TGI Middle East FZE притежава и дялове (12.2%) от "Булгартабак холдинг", след като ги придоби от Делян Пеевски и Едоардо Миролио през пролетта на 2016 г.

"Дореко комерс", която също е в портфолиото на дубайската офшорка, пък беше фирмата, на която Делян Пеевски през пролетта на 2016 г. прехвърли своите 18% от пловдивската цигарена фабрика "Юрий Гагарин".

"Дореко комерс" изплува и като собственик на "Бояна клуб" - фирмата, която придоби "Дипломатическия клуб" в Бояна за 8.5 млн. лв. след приватизацията му.

Сайтът "Бивол" твърди, че е извършил надлежни проверки и е устанвил, че има формална връзка между изброените в портфолиото на TGI компании.

"Факт е, че сайтовете на всички компании от портфолиото (с изключение на "Юрий Гагарин" АД), се обслужват от едно място и имат общ сървър за имена за техните интернет домейни.

Той е ns.infosecbg.com, който принадлежи на "БГ Бизнес Солюшънс". Това важи и за домейна на компанията майка – tgimiddleeast.com. Домейнът на БГБС от своя страна е собственост на "Булгартабак-Холдинг", изтъква "Бивол".

Оттам напомнят, че "Булгартабак-Холдинг" има дял в "Табак Маркет", а "Експрес Лоджистикс енд Дистрибюшън" принадлежи на дъщерната му фирма "Благоевград-БT".

До средата на 2015 г. Делян Пеевски не декларираше официално участието си в българската икономика. От лятото на 2015 г. стартира процес на постепенно изсветляване на собствеността му, като той започна да се включва с директно участие в част от компаниите си.

След конфликта с турските власти заради официалните им твърдения, че най-сериозната заловена контрабанда в страната са цигари на "Булгартабак", Пеевски обяви, че се оттегля от бизнеса си в България и спира износа на цигари към Турция и Близкия Изток.

Тогава депутатът от ДПС постепенно започна да прехвърля част от собствеността си на офшорки, но обещанието му да изостави българските си бизнес проекти така и не се реализира.

Споделяне

Прикачени файлове

Още по темата

Още от Бизнес