БАТ купува цигарения бизнес на Пеевски

За над 100 млн. евро "Булгартабак" продаде всичките си марки и договорите с тях и ще продължи да ги произвежда поне още година

БАТ купува цигарения бизнес на Пеевски

В сделка за над 100 млн. евро цигареният концерн "Бритиш Американ Табако" (БАТ) придоби бизнеса на "Булгартабак", износа на най-популярните марки и дистрибуцията за българския пазар. На свързаното с депутата от ДПС Делян Пеевски тютюнево дружество остават само фабриките в Благоевград и София.

Сред закупените всички 23 активни марки на "Булгартабак" са най-известните "Виктори" (Victory),"Ева Слим" (Eva Slim), "ДжиДи" (GD), "Престиж" и ММ, съобщиха от международната компания в сряда.

Сключеният договор предвижда производството им да продължи между 12 и 24 месеца в благоевградската цигарена фабрика. След това според бизнес стратегията на БАТ и приключването на сделката ще се реши дали производството да се премести в някоя от многото мощности на компанията в региона. Тя разполага с фабрики в Полша, Румъния, Хърватия, Сърбия и Унгария.

Англо-американският концерн придобива правата върху всички договори за износ на марките на "Булгартабак", обясниха от БАТ.

Освен това тя е купила изцяло и дистрибуционната компания "Експрес Логистика & Дистрибуция“ ЕООД. Дружеството досега беше собственост на цигарената фабрика "Благоевград БТ", част от групата на "Булгартабак". Годишният му оборот е от около милиард лева. Освен цигарите на "Булгартабак", дистрибуторът доставя и марките на пловдивската и старозагорската цигарени фабрики, които са част от групата на "Винпром Пещера", захранва магазините от веригата "Лафка" (Lafka) и разпространява билетите от Националната лотария.

 

С вземането на цигарените марки, БАТ реално взема дела на "Булгартабак" на българския пазар и вдига своя от сегашните 12 на сто до над 40 процента.

Пеевски пък изоставя напълно цигарения бизнес, като съдбата на производствените активи на "Булгартабак" остава неясна. Ако БАТ спре да произвежда придобитите марки, фабриките в Благоевград и София ще трябва да търсят друг бизнес модел за съществуването си. В активите на "Булгартабак" остава и тютюнопреработвателното предприятие в плевенското село Ясен, което в последните години имаше добри постижения при износа на суров тютюн.

БАТ бе сред кандидатите да приватизират "Булгартабак холдинг" в процедурите през 2005 и през 2011 г., но от последната се отказа, посочвайки “причини от търговски и стратегически характер”. Така в битката остана само регистрираното в Австрия дружество "БТ Инвест", което купи за 100.1 млн. евро благоевградската и софийската цигарени фабрики, плюс прерработвателното дружество в плевенското село Ясен. Така собственикът в момента си връща направената преди по-малко от шест години инвестиция, при това запазвайки производствения си бизнес, чиято съдба обаче остава неясно. "БТ Инвест" е собственост на офшорки с участието на депутата от ДПС Делян Пеевски. Самият Пеевски приключи официалното си присъствие в холдинга, продавайки преди година своя 5-процентен дял на офшорката собственик.

Депутатът от ДПС обяви, че се оттегля от бизнес проектите си в България в края на март 2016 г. след като получи забрана да влиза в Турция. Местните медии посочиха като една от вероятните причини контрабандата на български цигари, с парите от която се финансира партия ПКК, обявена за терористична в Турция. На фона на оскъдната официална информация за действията, предприети от Анкара спрямо депутата от ДПС, "Булгартабак" обяви, че спира износа на цигари за Близкия Изток. Като причина за това обаче посочи не факта, че е попаднал в радара на турските служби, а кампанията, която се водела срещу него от "фамилията Прокопиеви" и медията им "Капитал". По-късно бе затворено производството на цигари в София и машините бяха преместени в Благеовград.

При сключването на сегашната сделка "Булгартабак“ е била консултирана от "Делойт" (Deloitte), а БАТ – от "Грант Тортън" (Grant Thornton) и "Бейкър енд Маккензи" (Baker & McKenzie), Лондон, в сътрудничество с българската адвокатска кантора "Джингов", Гугински, Кючуков и Величков".

БАТ има отличен опит в придобиването на тютюневи марки и други активи в страни от Централна и Източна Европа и ще използва този опит, за да осигури бизнес растеж в полза на компанията, нейните служители и местната икономика, посочват от тютюневия концерн.

"Ние сме ангажирани с българския пазар и сме развълнувани от тази значима инвестиция в страна, която все повече показва, че има светло бъдеще. Тази значима инвестиция демонстрира нашата увереност в перспективите пред България и в растежа на БАТ тук“, каза Ричард Уидман, генерален мениджър Бритиш Американ Табако Клъстър Централна Европа, цитиран в съобщението.

Сделката ще превърне "БАТ България" в един от петте най-големи данъкоплатци в България, като незабавно ще създаде над 100 нови работни места и ще осигури още 1000 в дистрибуцията.

Придобиването трябва да бъде одобрено от антитръстовите органи и се очаква да приключи до средата на 2017 г.

БАТ е втората по големина тютюнева компания по дял на световния пазар. Брандовете ѝ се продават на повече от 200 пазара. В нея работят над 50 000 души по целия свят, а още по-голяма бройка са наети индиректно през веригите за доставки на компанията. БАТ има над 200 марки в портфолиото си, като един на всеки осем от единия милиард пушачи по света избира цигарите на БАТ. Компанията има водеща позиция в най-малко 55 страни по света, а на българския пазар присъства от 1993 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес