Бивш данъчен е арестуван заради изчезналите милиони за "Хемус"

Бивш данъчен е арестуван заради изчезналите милиони за "Хемус"

Бивш данъчен служител е арестуван заради изчезналите 60 млн. лв. за лот 5 от магистрала "Хемус", научи Мediapool. Според неофициална информация той е брат на служител в една от големите строителни фирми. Разследващите са стигнали до него, след като всички подставени лица заявили, че са му предали парите. Това е вторият му арест в рамките на няколко седмици.

Арестуваният е участвал в създаването на мрежа от фирми, гласи официалното съобщение на МВР. Той е "набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за Лот-5 от АМ "Хемус", пишат от полицията. Същият човек лично придружавал фиктивните управители при тегленията. В периода юни-септември миналата година са изтеглени над 53 млн. лв. с 52 транша. Задържаният 42-годишен мъж е обвинен в пране на пари. Към момента той е задържан за 72 часа. Ще бъде внесено искане за постоянния му арест.

Според МВР парите за "Хемус" са били изтеглени кеш от банка и прибрани в чували и сакове. Схемата е следната – парите са дадени първо на държавното дружество "Автомагистрали", което по т.нар. "ин хаус" процедура е избрало на кои частни фирми да възложи строителството и да им даде сумите авансово. След това парите са били преведени на кухи фирми, притежавани от малоимотни лица. Целта на тази операция е да се прекъсне връзката с първоначалните получатели и държавата. Впоследствие сумите са изтеглени на каса.

Преди няколко седмици МВР описа цялата схема. Тогава главният секретар на силовото ведомство Петър Тодоров обясни, че кухите дружества са регистрирани дни преди преводите. Капиталът им е 2 лв. и се водят на името на малоимотни и криминално проявени, които нямат представа, че са собственици.

Малко по-късно прокуратурата заяви, че е образувала дело.

Подозренията на МВР са, че схемата от лот 5 е била приложена и по останалите строителни участъци. Преди няколко седмици от полицията коментираха, че парите отишли при един "обикновен човек". По информация на Mediapool засега задържаният не е дал показания.

По информация на разследващия сайт Bird.bg един от хората, теглили на каса парите, е клошар, който е получил над 18 млн. лв. Малко след това човекът се заразил с коронавирус и починал. Според медията пари са били теглени и от фирми, регистрирани в Лом и Мездра отново на малоимотни лица.

Разследването за строителството на "Хемус" е започнало преди месеци. В началото на ноември МВР проведе операция, при която бяха претърсени офиси на строителни на фирми. Сред тях бе дружество Благоевград. За кратко бяха арестувани над 10 души. Разследващите обясниха, че се е наложило да действат бързо, защото имало данни, че се унищожават документи. Няколко дни по-рано имаше проверка и в "Автомагистрали". След това вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че заради схемата с "Хемус" ще има още арести.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?