Бивш холандски главен прокурор съветва Борис Велчев

Бивш холандски главен прокурор съветва Борис Велчев

Бившият холандски главен прокурор Дато Стейтхаус ще съветва българския главен прокурор Борис Велчев, съобщи електронното издание на “Файненшъл таймс”. Пред Mediapool Велчев потвърди информацията като заяви, че предложението за назначаването на Стейтхаус е дошло от холандското посолство.

“Г-н Стейтхаус е един изключително опитен и достоен човек. Предстои да уточним какво ще е точната му функция в прокуратурата, защото той е при нас само от 10-15 дни. Той ще помага само със съвети”, заяви главният прокурор.

Според него привличането на такъв човек може само да допринесе за въвеждането на европейските практики в българската прокуратура.

“Това може и да позволи да покажем ясно пред европейските си партньори, че работим прозрачно. Готови сме да приемем всякаква форма на помощ от партньорите ни”, каза още той.

Назначаването на Дато Стейнхаус, който се оттегли от поста си по-рано тази година, за специален съветник на българския главен прокурор демонстрира загрижеността на София, че няма да може да изпълни изискванията на ЕС, свързани със съдебната система, коментира “Файненшъл таймс”.

Пред Mediapool Велчев съобщи още, че доказателството за откриването на прокуратурата пред българското общество и европейските партньори е извършеният наскоро одит на ВКП от британски прокурори.

“Има много интересни препоръки, но все още не съм запознат в детайли с доклада”, уточни Велчев.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?