Бивш косовски премиер арестуван на влизане в България

Бивш косовски премиер арестуван на влизане в България

Бившият косовски премиер Агим Чеку е бил арестуван на граничния пункт "Гюешево" при опит да влезе в България във вторник вечерта.

Чеку е издирван от Интерпол по искане на Сърбия, която го обвинява в извършване на военни престъпления. Името му е качено в системата на Интерпол на 6 май.

Говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов каза, че Чеку притежава многократна българска виза, издадена в началото на март т.г.. В началото на май сръбски съд е предявил претенции към него и е издействал заповед за арест чрез Интерпол. За задържането му вече е уведомено косовското правителство.

Чеку е поканен от председателя на парламентарната комисия по външна политика и бивш външен министър Соломон Паси. По думите му визитата е била във връзка с интеграцията на Косово в евроатлантическите структури.

"Имам трайно установен работен контакт с г-н Агим Чеку, с когото сме си разменяли визити – аз в Косово, той в България", посочи Паси.

Според него, ако има някаква международна инструкция за ареста на Чеку, това означава, че тази инструкция е политическа отживелица, отразяваща реалностите отпреди едно десетилетие. "Смятам, че е обидно да бъдат арестувани достойни хора, борили се за оцеляването на народа и свободата на родината си", добави Паси.

Главният прокурор Борис Велчев съобщи, че косовският политик е задържан за 72 часа. В този срок трябва да се реши дали той ще бъде екстрадиран в Сърбия.

Сръбското министерство на правосъдието официално поиска екстрадирането на Чеку, за да бъде заведено дело за геноцид срещу него. Косовското правителство пък обяви, че очаква България да освободи бързо бившия премиер.

По-рано сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ивица Дачич заяви за агенция ТАНЮГ, че можело "да се очаква политически натиск за освобождаването му". В оглавяваната от Чеку Социалдемократическа партия на Косово обаче са уверени, че българските власти ще последват примера на Словения, Унгария и Колумбия, и ще освободят техния лидер.

Заместник-министърът на външните работи Любомир Кючуков прогнозира пред БНР, че Агим Чеку в крайна сметка ще бъде освободен, но отбеляза, че въпросът е изцяло в правното поле. Министерството на външните работи е било уведомено за визитата на косовския политик и дори са били планирани срещи с него.

Агим Чеку бе премиер на Косово от 10 март 2006 до 9 януари 2008 година начело на коалиционно правителство. Белград го обвинява за престъпления срещу сърби и хора от други националности по време на войната в Косово през 1998 и 1999 година. Същите обвинения Сърбия отправя и срещу сегашния косовски премиер Хашим Тачи.

Агим Чеку отхвърля обвиненията, които по думите му са политически мотивирани. Според него няма правни основания за издаване на заповедта за арестуването му.

През 1999 Чеку оглавяваше Армията за освобождение на Косово, която се сражаваше със сръбските сили по време на войната в областта.

Агим Чеку участваше и в операцията на хърватската армия "Буря" през 1995 година срещу самообявилата се, така наречена, "Република Сръбска Краина".

Toй е задържан в Словения и в Унгария през 2003 и 2004 г. През май 2009 година Чеку е бил експулсиран от Колумбия, където участвал в международна конференция, посветена на разоръжаването. Тогава сръбските власти поискали екстрадиране, но колумбийските отказали.

Споделяне

Още от България