Предизвестен крах на прокуратурата

Бивш образователен министър оправдан за две неизгодни сделки

Държавата е на път да загуби правото си на строеж на мястото на съборени общежития в "Златни пясъци"

Владимир Атанасов. Снимка: БГНЕС

Бившият образователен министър от кабинета "Сакскобургготски" Владимир Атанасов очаквано бе оправдан на първа инстанция в понеделник по обвинение, че е превишил правата си, сключвайки две неизгодни сделки преди повече от 10 години.

Става въпрос за предварителни договори от 9 декември 2002 г. с фирмата на брата на бившия финансов министър Милен Велчев – Георги Велчев, според които на мястото на две общежития в курорта "Златни пясъци" е трябвало да бъде построен учебно-възстановителен център за Колежа по туризъм във Варна.

Според Софийската градска прокуратура така Атанасов неправомерно е иззел функциите на министъра на регионалното развитие и на областния управител на Варна, като е нанесъл на държавата щети в общ размер на 454 166 лева.

Съдия Христинка Колева от Софийския градски съд (СГС) обаче напълно оневини ексминистъра на образованието, отхвърляйки иска на МРРБ за претендираната сума. Отмени и мярката му за неотклонение. Присъдата не е окончателна и може да се протестира от СГП в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Очевидно магистратите възприеха напълно тезата на защитата, че в случая сключените от Атанасов предварителни договори с фирмата на Велчев-брат няма как да бъдат съставомерни. Целият проблем в случая е, че всъщност областният управител на Варна в продължение на 10 години така и не е изготвил проект за строежа на центъра на мястото на съборените общежития "Ехо" и "Мургаш".

По този начин заради предстоящото през септември 2013 г. изтичане на 10-годишния давностен срок, държавата може да загуби съвместното си право на строеж с фирмата на Георги Велчев "Краун Хотелс". Право, което няма как да бъде възстановено по съдебен път заради дългогодишното бездействие на варненската администрация.

Това разказа пред СГС и самият Георги Велчев, който бе разпитан като свидетел на предишното заседание по делото в края на м.г. По думите му изобщо не е било изпълнено условието предварителните договори да влязат в сила, тъй като областният управител изобщо не е обявил търг по Закона за обществените поръчки. Велчев свидетелства още, че фирмата му е водила дълга комуникация с всички компетентни по казуса държавни институции, но така и не се е стигнало до нищо.

Така, ако 10-годишната давност изтече без държавата да е реализирала интереса си, дружеството на Велчев-брат ще стане пълноправен собственик без да има задължението да построи учебно-възстановителен център на мястото на двете съборени общежития.

В останалата част от парцела се издигат  два луксозни хотела, собственост на фирми, свързани с Георги Велчев – тризвездният "Краун плаза Хелиос парк" с 300 легла и четиризвездният "Краун плаза Хелиос спа ризорт" с 800 легла.

Споделяне

Още по темата

Още от България