Бивш руски министър пред съда: Помислих чантата с $2 млн. за подарък скъп алкохол

Алексей Улюкаев
Бившият руски министър на икономиката Алексей Улюкаев, който е обвинен в искане на подкуп, заяви в съда, че помислил получена от шефа на Роснефт Игор Сечин чанта с 2 милиона долара в брой за подарък във вид на скъп алкохол, съобщи Ройтерс.
 
Улюкаев може да получи до 15 години затвор, ако бъде сметнат за виновен в получаването на парите от Сечин, който е близък съюзник на руския президент Владимир Путин.
 
Според прокуратурата подкупът е бил даден на 14 ноември м.г. срещу съгласието на Улюкаев да одобри продажбата на държавната компания Башнефт на Роснефт.
 
Улюкаев бе задържан от полицията малко след вземането на подкупа, а Путин го уволни на следващия ден.
 
Пред съда Улюкаев заяви, че помислил, че в чантата има подарък за него, но му бил заложен капан.
 
"Всичко това е предварително замислена провокация срещу мен", заяви той.
 
Защитата на Улюкаев се опитва да обясни защо той е приел чантата, след като според записи на разговора им нито той, нито Сечин са обсъждали съдържанието ѝ.
 
Улюкаев твърди, че докато е бил министър на икономиката Сечин е посетил министерството му два или три пъти и обикновено е идвал с "обемиста чанта" с подаръци.
 
Улюкаев е получил от Сечин часовник и модел на сондажна кула, както и хранителни продукти по поводи като рождени дни. Сечин също така е подарявал алкохол на Улюкаев, което по думите на обвиняемия било нормално поведение за Сечин.
 
Бившият министър заяви, че чантата, която му дал Сечин в централата на Роснефт миналата година, тежала около 15 кг и той помислил, че вътре има някакво скъпо вино или твърд алкохол.
 
Улюкаев твърди, че месец по-рано Сечин му обещал да му подари вино, "каквото никога дотогава не е опитвал", за да отпразнуват успешния завършек на сделката по купуването на Башнефт.
Споделяне

Още по темата

Още от България