Бивш шеф на руска диамантена мина открит мъртъв в килията си

Бивш шеф на руска диамантена мина открит мъртъв в килията си

Бивш директор на руска диамантена мина е намерен мъртъв в килията си в следственото управление в Якутск, съобщиха от Следствения комитет на република Якутия, цитирани от руските медии.

Безжизненото тяло на Алексей Бруксир, който е обвиняем за смъртта на осем работника по време на инцидент в мина "Мир" в Якутия, е било намерено сутринта в килията. Според данните от огледа на помещението и тялото става въпрос за самоубийство. Назначена е съдебно-медицинска експертиза и се провежда разследване на инцидента.

На 4 август 2017 г. осем миньори загинаха при наводнение в подземен сектор на мината, Бурксер и бившият главен инженер на "Мир" Александър Манна бяха отстранени от длъжност и изправени пред правосъдието за нарушение на правилата за безопасност в мината, причинили смъртта на работниците и нанесли щети на предприятието. Бурксер направи опит да се скрие от правосъдието, а Манна – да възпрепятства разследването, припомня ТАСС.

Мината "Мир" е с диаметър повече от един километър и е дълбока 525 метра. Тя е една от най-големите дупки в земната повърхност, изкопавани някога от хората.

"Мир" бе експлоатирана само на повърхността до 2001 г., а после бяха прокопани и подземни галерии, за да може добивът да продължи. Мината спря работа след наводнението през 2017 г.

Рудникът е собственост на руския гигант "Алроса", който е най-големият производител на нешлифовани диаманти в света, отбелязва Франс прес.

Преди наводнението "Мир" осигуряваше близо десет процента от продукцията на "Алроса"

Споделяне

Още от Свят